Kotitalous

Mitä kaikkea kalasta voi tehdä? Minkälaista on terveellinen kotiruoka? Miten valmistetaan gluteenitonta leipää? Minkälaista ruokaa Intiassa syödään?

Kansalaisopiston kotitalouskursseilla voi oppia monipuolisesti arjen hallintaa helpottavia käytännön tietoja ja taitoja. Kursseilla perehdytään ruuanvalmistuksen perusteisiin, ruokakulttuureihin, ravitsemukseen ja erityisruokavalioihin sekä erilaisiin alku-, pää- ja jälkiruokiin lukuisien arkisten ja juhlavien teemojen kautta.

Kotitalouskursseilla laajennat ymmärrystäsi ruuanlaitosta. Pääset paneutumaan raaka-aineiden valintaan ja käyttöön sekä opit ravitsemuksen vaikutuksesta ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Saat uusia ideoita arkeen ja juhlaan sekä vinkkejä hyvien valintojen tekemiseen jokapäiväisessä elämässä.

Kursseilla paneudutaan myös ruuan sosiaaliseen merkitykseen ja yhdessäoloon. Monissa opistoissa järjestetään myös lapselle ja aikuiselle yhteisiä kursseja. Tunnin päätteeksi pääsee usein maistelemaan omien kätten tuloksia.  Kotitalouskursseilla ravitaan sekä maha että mieli.

Opistojen kurssitarjonta vaihtelee ja parhaan käsityksen oman lähiopiston tarjonnasta saa perehtymällä viimeisimpään opinto-oppaaseen.

Esimerkkejä kansalaisopistojen kotitalouskursseista:

  • Ruuanvalmistuksen perusteet (esimerkiksi leivonnan alkeita, yksinkertaisiin arkiruokiin tutustumista, jopa miehille omia perusteista lähteviä ruuanlaittokursseja)
  • Kotimainen ruokakulttuuri (marjojen, sienten ja yrttien hyötykäyttöä, kalankäsittelyä, kotimaisten juureksien hyödyntämistä, perinteisiä leivonnaisia jne.)
  • Kansainväliset ruokakulttuurit (kuten erilaisia Euroopan, Aasian ja Afrikan ruokakulttuureihin liittyviä kursseja)
  • Ravitsemus ja erityisruokavaliot (esimerkiksi gluteenittomaan, hiilihydraatittomaan, kasvispainotteiseen tai vegaaniseen ruokavalioon liittyvät kurssit)
  • Keittiöhygienia: monessa kansalaisopistossa voit suorittaa hygieniapassin

Suomessa on 181 kansalaisopistoa, joiden toiminta ulottuu kaikkien kuntien alueelle. Kullakin kansalaisopistolla on oma itsenäinen kurssiohjelmansa ja kurssiaikataulut, -paikat ja -hinnat ovat opistokohtaisia. Kurssitiedot julkaistaan kunkin opiston omilla verkkosivuilla. Voit etsiä itseäsi lähimmän kansalaisopiston kartalta täältä.

Kansalaisopistojen muuhun kurssitarjontaan voit tutustua täällä.

Kokemuksia kansalaisopisto-opiskelusta voit puolestaan lukea täältä.

Skip to content