Musiikki

kurssit_musiikki_pieni

Mäntyharjun kansalaisopiston naiskuoro Pioni konsertissa syksyllä 2014.

Haluaisin oppia laulamaan tai soittamaan kitaraa / pianoa / harmonikkaa / rumpuja. Olisiko jossain minulle kuoro, jossa ei vaadita laulukokemusta? Löytyisikö naiskuoroa / sekakuoroa / miehille omaa kuoroa? Nyt olisi hyvä aika viedä lapsi muskariin. Missä voisin opiskella musiikin teoriaa?

Kansalaisopistot järjestävät korkealaatuista musiikinopetusta niin vasta-alkajille kuin pidempään harrastaneillekin. Opiskelun tavoitteena voi olla perustaitojen oppiminen, aiemmin opitun soitto- tai laulutaidon kehittäminen, oman ilmaisun vahvistaminen tai vaikkapa esiintymisrohkeuden kartuttaminen.

Kansalaisopistoissa järjestetään sekä laulunopetusta että soitinopetusta. Kursseja on moneen musiikkimakuun ja kurssitarjonta vaihteleekin opistoissa kysynnän mukaan. Monien kansalaisopistojen siipien suojissa toimii myös oma kuoro tai orkesteri, joka voi olla alueellisesti merkittävä kulttuuritoimija. Kuorot ja orkesterit esiintyvät halutessaan erilaisissa tilaisuuksissa. Osa kursseista on saavuttanut vakiintuneen aseman ja ryhmät kokoontuvat vuodesta toiseen. Toisinaan opiston opettajista löytyy jonkin erityisalueen osaaja, jolloin kurssiohjelma voi täydentyä harvinaisemmilla erikoiskursseilla. Toiminnan matalasta kynnyksestä kertoo se, että monissa opistoissa on omia kursseja on myös niille, jotka syystä tai toisesta kokevat, etteivät osaa esimerkiksi laulaa tai soittaa.

Musiikinopetuksen työmuotoja ovat yksilö-, pienryhmä- ja ryhmäopetus. Osa opistoista järjestää myös tavoitteellisesti etenevää musiikin taiteen perusopetusta, joka perustuu valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan. Sen tavoitteena on luoda edellytyksiä elämänmittaiselle ja itsenäiselle harrastamiselle. Lisäksi osassa opistoista on tarjolla alle kouluikäisille suunnattua varhaisiän musiikkikasvatusta.

Opistojen kurssitarjonta vaihtelee ja parhaan käsityksen oman lähiopiston tarjonnasta saa perehtymällä viimeisimpään opinto-oppaaseen.

Esimerkkejä kansalaisopistojen musiikkikursseista:

  • Bändejä, orkestereita, kuoroja, musiikkikerhoja ja soitin- ja laulunopetusta
  • Soitinopetusta muun muassa seuraavissa soittimissa: piano, kitara, harmonikka, rummut, viulu, sähkökitara, urut, huuliharppu, huilu, klarinetti, saksofoni, sähköbasso ja kantele
  • Tyylilajeina muun muassa pop-jazz, kansanmusiikki, klassinen musiikki, tango ja kamarimusiikki
  • Rytmin riemua, vapaata säestystä, äänenmuodostusta, teoriaa, nuotinlukua, improvisointia, yhteislaulua, yksinlaulua ja karaokelaulua

Suomessa on 181 kansalaisopistoa, joiden toiminta ulottuu kaikkien kuntien alueelle. Kullakin kansalaisopistolla on oma itsenäinen kurssiohjelmansa ja kurssiaikataulut, -paikat ja -hinnat ovat opistokohtaisia. Kurssitiedot julkaistaan kunkin opiston omilla verkkosivuilla. Voit etsiä itseäsi lähimmän kansalaisopiston kartalta täältä.

Kansalaisopistojen muuhun kurssitarjontaan voit tutustua täällä.

Kokemuksia kansalaisopisto-opiskelusta voit puolestaan lukea täältä.

Skip to content