Kirjallisuus ja teatteri

Missä voisin kokeilla improvisaatiota? Haluaisin kirjoittaa runoja, novellin tai omaelämäkerran! Luen paljon kaunokirjallisuutta, voisinko jossain keskustella muiden kanssa lukemastani? Minua kiinnostaisi kokeilla runojen lausumista ääneen! Olen aina jännittänyt esiintymistä ja nyt haluaisin viimein voittaa pelkoni ja kokeilla pientä roolia pienessä näytelmässä.

Tule kansalaisopistoon hankkimaan tietoja, taitoja ja välineitä itseilmaisuun! Opistoissa järjestetään monenlaisia kirjallisuuteen ja teatteriin liittyviä kursseja, jotka avaavat ovia uusiin maailmoihin sekä auttavat kehittämään omaa sanallista ja ruumiillista ilmaisua.

Kirjoittajakursseilla ja -ryhmissä kirjoitetaan runoja, erilaisia lyhyitä tekstejä, elämäkertoja, proosaa, jopa näytelmiä. Kursseille olet tervetullut, vaikka et olisi kirjoittanut aiemmin. Toisaalta myös kokeneemmille kirjoittajille on tarjolla keinoja syventää omaa kirjallista ilmaisua ja saada vertaispalautetta muilta. Kirjallisuuskursseilla syvennetään lukukokemusta keskustelemalla yhdessä erilaisista kirjoista – niin nykykirjallisuudesta kuin klassikoistakin. Lukeminen ja kirjoittaminen rauhoittavat, rentouttavat ja auttavat pitämään aivot paremmassa kunnossa pidempään. Toisaalta kirjallisuuteen uppoutuminen sivistää ja laajentaa omaa maailmankuvaa.

Kansalaisopiston teatterikurssit tarjoavat monenlaisia mahdollisuuksia tutustua teatteriin yhteisöllisenä taidemuotona. Osalla teatterikursseista tutustutaan näyttelijäntyön ja esiintymisen perusteisiin sekä kehitetään itseilmaisua, osalla puolestaan harjoitellaan ja valmistellaan kurssin päätteeksi kokonainen näytelmä tai muu esitettävä teos. Lausuntakursseilla opiskellaan tekstien tulkintaa ja ääneen lausumista.

Monissa opistoissa järjestetetään myös esimerkiksi teatteri- ja kirjailijavierailuja. Opistojen kurssitarjonta vaihtelee ja parhaan käsityksen oman lähiopiston tarjonnasta saa perehtymällä viimeisimpään opinto-oppaaseen.

Esimerkkejä kansalaisopistojen kirjallisuuden ja teatterin kursseista:

  • kirjallisuuspiirit ja luennot
  • luova kirjoittaminen
  • elämäkertakirjoittaminen
  • erilaiset tekstilajit ja kielenhuolto
  • lausunta ja muu puheilmaisu
  • teatterin alkeet ja syvempi osaaminen
  • näytelmäkurssit, stand up -komiikkakurssit

Suomessa on 181 kansalaisopistoa, joiden toiminta ulottuu kaikkien kuntien alueelle. Kullakin kansalaisopistolla on oma itsenäinen kurssiohjelmansa ja kurssiaikataulut, -paikat ja -hinnat ovat opistokohtaisia. Kurssitiedot julkaistaan kunkin opiston omilla verkkosivuilla. Voit etsiä itseäsi lähimmän kansalaisopiston kartalta täältä.

Kansalaisopistojen muuhun kurssitarjontaan voit tutustua täällä.

Kokemuksia kansalaisopisto-opiskelusta voit puolestaan lukea täältä.

Skip to content