Suolaisia ja makeita unelmia kahvipöytään: täytekakkukurssi

Suolaisia ja makeita unelmia kahvipöytään
Osa 2: Täytekakkukurssi

Suolainen tarvitsee kaverikseen jotain makeaa. Voileipäkakun jälkeen opiskelijat jatkoivat herkullisten leivonnaisten tekemistä siirtymällä täytekakkujen valmistukseen. Mukaan oli tullut muutama sellainenkin, joka ei halunnut valmistaa voileipäkakkua, mutta halusi pöydän koristukseksi makoisan täytekakun. Opettaja oli jälleen kierrellyt kauppoja ja ostanut aineet valmiiksi.

Puheensorina täytti keittiön, kun jokainen alkoi innolla valmistaa kakkupohjaa. Joku oli ahkeroinut kakkupohjan valmiiksi jo kotona, ja niin voitiinkin aloittaa täytteiden valmistaminen. Opettajan ohjeiden mukaan laitettiin kulhoihin rahkaa, hilloa, hedelmäpaloja ja vaikka mitä. Sitten kaikki aineet ladottiin leikatuille kakun lohkoille. Makea tuoksu täytti lämpimän keittiön. Samalla harjoiteltiin kukkien ja muiden koristeiden tekemistä marsipaanista.

Tunnelma oli jälleen odottava: mitähän kakustani mahtaa tulla, olenkohan kyllin taitava koristelemaan sen. Luovuus on tässäkin valttia. Se ei ole suinkaan taiteilijoiden yksinoikeus.

Kakun reunoille pursotettiin makeaa kermavaahtoa. Kuinka kauniita kiehkuroita syntyikään! Päälle toiset asettelivat hedelmien paloja: persikkaa, kiiviä, ananasta… ja toiset laittoivat marsipaanilevyn, joka koristeltiin perhosilla, kukilla ja lehdillä.  Jokainen kurssilainen sai työstään iloa, koska se oli palkitsevaa ja virkistävää. Saimme elinvoimaa arjen tekemisen kautta. Vähitellen jokainen ilmaisi itseään, ja se vahvisti tekemisen ilon.

Yhdessä ihastelimme toistemme kakkuja. Nyt osaamme leipoa sellaisen! Mikä onkaan sen mukavampaa kuin pyöräyttää kakku vieraille tai vaikkapa itselleen pyhäpäivän ratoksi. Seuraavalla kakkukurssilla opiskellaan koristeiden tekemistä ja tehdään paljon taidokkaampia kakkuja kuin tällä alkeiskurssilla.

Päätös osallistua kurssille oli hyvä. Kurssin jälkeen on valmistunut monenlaisia kakkuja opettajalta saatujen ohjeiden mukaan. Niin varmasti ovat tehneet muutkin. Opeista on iloa vuosiksi eteenpäin.

Teksti ja kuvat: Aino Koskelin, kielten ohjaava opettaja

Kakkukurssi toteutettiin Jokiläänin kansalaisopistossa keväällä 2013. Kakkukurssien opettajana toimi Minna Lax.

Lue Suolaisia ja makeita unelmia kahvipöytään -tekstisarjan ensimmäinen osa täältä.

 

 

 

Skip to content