Kokkikurssin toiveherkku on makaronilaatikko

Saana Pulkkinen (vas.) ja Anni Lappalainen ovat olleet kotitalousopetuksessa hakemassa lisäoppia kokkauksen taitoihinsa.

Tulevan kokin opintie voi alkaa jo alakouluikäisenä kansalaisopistossa

Kotitalousopetus Kuopion kansalaisopistossa alkaa nuorista. Jo 10-13-vuotiaille on oma kurssi ja se on niin suosittu, että moni käy kurssia siihen asti, kunnes ikäraja tulee vastaan.

Televisiosta tulee harva se päivä kokkiohjelmia ja aikakauslehtien sivut täyttyvät värikkäistä ruoka- ja leivontaohjeista, netistä puhumattakaan.

Taidot karttuvat kuitenkin parhaiten tekemällä itse.

Ehkä kokin ammattiin

Saana Pulkkinen, 11, ja Anni Lappalainen, 12, osallistuivat keväällä 2016 päättyneenä lukuvuotena kotitalousopettaja Merja Maukosen kurssille.

Molemmat ovat jo kokeneita kotikokkeja. Saana kertoo leipovansa kotona pullaa ja korvapuusteja:

– Tykkään tosi paljon lakoista ja leivon lakkapiirakoita ja muitakin marjapiirakoita.

– Mun bravuurit on lohipasta ja sämpylät, Anni jatkaa.

Saanan bravuureihin kuuluvat myös pannukakku ja pasta bolognese. Mutakakku ja Kinder-piirakka ovat tytöillä hallussa.

Kokkailuun kuuluu tietysti tarvikkeiden hankkiminen. Molemmat tytöt ovat välillä vanhempien mukana ruokaostoksilla tai antavat vanhempien mukaan ostoslistan, mitä tarvitsevat.

Anni kertoo saavansa tosi paljon kokkikirjoja lahjaksi. Saana katsoo netistäkin ohjeita. Television kokkiohjelmia katsovat molemmat.

Tyttöjen ammattihaaveetkin liittyvät ruokaan. Annin unelmissa on kokin työ ja Saanakin kaavailee, että voisi työskennellä ravintolassa. Vaihtoehto voisi olla kotitalousopettajan työ.

– On ihan selvästi sellaisia lapsia, joilla on kokkaukseen hlauja ja taipumuksia ja haaveena kokkikoulutus, Maukonen vahvistaa.

Ilokseen hän on tavannut vuosien takaisen oppilaansa, joka oli tullut kertomaan, että on hakenut opiskelemaan kokiksi.

Kolmen ruokalajin ateria

Pienimmät kotitalouskurssilaiset ovat aloittaneet jo 9-vuotiaina. Maukonen on huomannut, että joskus lapsi tulee kurssille yksin, mutta saa pian ystäviä ja sopeutuu ryhmään.

Yleensä ryhmässä on 12–13 lasta, jotka opettaja jakaa kolmeen neljään kokkaajan ryhmään tilanteen mukaan soveltaen. Aina on mukana poikiakin.

– Valmistamme aina pääruuan, salaatin ja jälkiruuan. Jälkiruoka on tärkeä joka kerta, Maukonen kertoo.

Varsinaista teoriaopetusta ei ole, vaan ohjeet ovat monisteessa. Jokainen saa oman tehtävän. Syksyllä aloitetaan vihannesten kuorimisesta, sillä kaikille kuorimaveitsikään ei ole ennestään tuttu.

Lasten toiveita Maukonen kuuntelee mielellään. Hän tutustuttaa lapsia harvinaisempiinkin raaka-aineisiin, joktka eivä välttämättä ole tullee tutuiksi kotona.

Hiivataikinan leipomista opiskelitin sämpylöissä ja pizzassa. Toiveruokapäivänä valmistui makaronilaatikko ja kevään päätti täytekakun valmistus.

Tärkeää on myös oppia kattamaan kauniisti ja yhdessä ruokailu opettaa sekin.

Teksti: Pirjo Ronkainen
Kuvat: Vicente Serra

Julkaistu alun perin Kuopion kaupungin Kohtaamisia-asukaslehdessä 2/2017.

Skip to content