Suolaisia ja makeita unelmia kahvipöytään: voileipäkakkukurssi

Suolaisia ja makeita unelmia kahvipöytään
Osa 1: Voileipäkakkukurssi

Kevään kakkukursseja odotettiin koko vuosi ja vihdoin viikonloppu koitti. Keittiö täyttyi iloisista leipojista ja puheensorinasta. Jokaisella oli tietenkin mielessä suuria toiveita ja unelmia. Opettaja oli hankkinut aineet valmiiksi ja siitä se alkoi. Kaikki olivat etukäteen ilmoittaneet, millaisen kakun tekisivät; liha-, kala- tai kasvisvoileipäkakku. Erikoisruokavaliot oli myös otettu huomioon.

Oma luovuus on löydettävissä käsillä tekemisen kautta. Samalla luovuus tulee kaikille näkyväksi. Kurssi tarjoaa kaikille vertaisryhmän tuen, ohjaajan avun ongelmatilanteissa sekä sosiaalisen opiskeluympäristön. Opettaja osaa houkutella jokaisen piilevät kyvyt esille. Hän ohjaa ja kannustaa, vaikka joskus menisi hiukan pieleenkin. Opiskelussa asenne on tärkeä: antaako mielikuvitukselleen tilaa ja rohkeudelle suuret saappaat harpata aivan tuntemattomalle areenalle, vai haluaako kenties tehdä kaiken tutulla tavalla ja turvallisesti.

Monille leipominen on intohimo, mutta joukossa on vasta-alkajiakin. Opettajan valmistaman voileipäkakun nähtyään jokainen huokailee ”osaisinpa minäkin”. Kurssilaisten tunnelma tiivistyy uteliaan odottavaksi, pienoista jännitystäkin on ilmassa. Työn tuloshan riippuu jokaisen omista käsistä ja mielikuvituksesta.

Voileipäkakkuun voi käyttää monenlaista leipää, paahto- tai vuokaleipää. Kakku kostutetaan ja laitetaan kylmään vetäytymään, jotta maut tiivistyvät. Sitten siihen lisätään täytteet: kaprista, fetaa, rapuja, sieniä… mitä tahansa oman maun mukaista. Viimeiseksi se koristellaan. Nykyisin yksinkertainen koristelu on muodissa: kinkkua, metvurstia, savulohta, oliiveja… Ihanaa! Tärkeintä on, että kakkua on helppo leikata. Reunoille voi laittaa vaikka vihreää salaattia, yrttejä ja mitä itse haluaa.

Valmistuttuaan kakut ovat toinen toistaan kauniimpia ja herkullisempia. Niissä on vatsantäytettä sekä silmänruokaa. Tällainen luomus on mukava laittaa pöytään, kun sattuu vieraita tulemaan – ja vaikkapa oman perheen iloksi juhlistamaan arkea tai sunnuntaita. Ja kaikki omin käsin tehtyä. Siinä ylpeyden aihetta!

Teksti ja kuvat: Aino Koskelin, kielten ohjaava opettaja

Voileipäkakkukurssi toteutettiin Jokiläänin kansalaisopistossa keväällä 2013. Kakkukurssien opettajana toimi Minna Lax. Lue Suolaisia ja makeita unelmia kahvipöytään -tekstisarjan toinen osa täältä.

Skip to content