Mistä virkeyttä vauva-arkeen?

Kansalaisopistoissa järjestetään monenlaisia liikuntakursseja tanssista vesijuoksuun ja kuntoliikunnasta pilatekseen. Myös eri ikäryhmät on huomioitu ja monet kansalaisopistot järjestävät erilaisia lapselle ja vanhemmalle sopivia kursseja. Uudellamaalla toimivan Hiiden Opiston opettaja Ilona Kauppinen kirjoitti kokemuksistaan äideille ja vauvalle suunnatusta kurssitarjonnasta.

Ollessani reilu kymmenen vuotta sitten vauvan kanssa kotona lähelläni oli tarjolla äiti- ja vauvajoogaa sekä hankalien kulkuyhteyksien päässä oleva muskari. Harrastukset olivat minimissään. Jaksoin raahautua muutaman kerran äiti- ja vauvajoogaan hiki hatussa umpihangessa vaunujen kanssa – vielä vähän myöhässä. Tyttö huusi kuin syötävä lattialla hitaissa joogaliikkeissä. Hän olisi kaivannut hytkytystä ja jatkuvaa sylissä oloa. Kenties päivärytmimmekin oli sillä hetkellä hieman huono tunnille.

Tunti oli meille kaikkea muuta kuin virkistävä ja päätin luovuttaa ja odottaa hieman myöhempää ajankohtaa ja meidän perheen rytmin muutosta uneen ja syömiseen. Kotona laitoin tietenkin seinien kaatuessa musiikit kaakkoon ja ravasin vauva kainalossa keittöstä olkkariin, olkkarista eteiseen ja taas samat ympyrät. Mitä kovemmalla musiikki, mitä enemmän pyörimistä niin sitä hauskempaa meillä oli.

Tietenkin tanssin opettajan tytär halusi samanlaista viihdytystä mitä oli ollut myös mahassa. Tyhmä äiti, nyt se vasta tajusi tuntui pienokaiseni sanovan.

Työelämään päästyäni halusin luoda kurssin, joka antaa iloa sekä äidille että vauvalle ja myös äidille mahdollisuuden huoltaa omaa kehoaan. Tanssitaan vauvani tunnilla on tarjolla näitä molempia. Tunnilla ollaan puoli tuntia liikkeessä ja tanssitaan afroa, salsaa tai balettia. Toinen puoli tunnista tehdään keskivartaloa vahvistavia ja sekä niska-hartiaseutua ja rintarankaa avaavia liikkeitä.

Vauvaa voi syöttää kesken tunnin ja pieni myöhästyminenkään ei haittaa. 😊 Jos vauvasi tykkää olla lähelläsi niin läheisyyttä hän saa ollessaan kantoliinassa tai rintarepussa. Toki nukkuakin voi vaikka kantokopassa tai vaunuissa käytävällä opetuspaikasta riippuen.

Koska olen vielä fysioterapeutti ja perehtynyt mm. vatsalihaserkaumaan, niin jumpan lisäksi on mahdollisuus myös jutella terveysasioista vähän enemmän. ❤

Teksti, kuvat ja video: Ilona Kauppinen

Kirjoitus on julkaistu myös Hiiden Opiston Rajatonta oppimista -blogissa, josta löytyy video Tanssitan vauvaani -kurssilta. Tanssitan vauvaani -kursseja järjestetään myös kevätlukukaudella 2018. Hiiden Opiston kurssikatalogi löytyy täältä.

 

Skip to content