Mussiikkia muovipussista

Posion kansalaisopisto on vuoden 2012 kesästä lähtien ollut toteuttamassa kimpassa kunnan kulttuuritoimen kanssa kiertävää kylämusikaalia ja siihen liittyviä ammattilaisohjattuja työpajoja ja kursseja. Pääasiallinen rahoitus on saatu opetus- ja kulttuuriministeriön Kuulto-hankkeesta, mutta kansalaisopiston taloudellinen ja henkinen tuki sekä rekrytointiapu ovat merkittävästi auttaneet musikaalin toteuttamisessa.

Kevään 2013 aikana Posion kansalaisopisto on järjestänyt kolme viikonlopun mittaista työpajaa: sanataidepaja, musiikkipaja ja teatteripaja. Kaikissa näissä pajoissa on valmistauduttu Mussiikkitaoksia-musikaaliin, jota on esitetty yhdellä sivukylällä, kunnan keskustaajamassa ja kahdessa naapurikunnassa. Työpajojen avulla on musikaaliin rekrytoitu eri-ikäisiä ihmisiä eri puolilta pitäjää. Monet heistä ovat olleet mukana ensimmäistä kertaa tuottamassa musiikkia ja teatteria. Musikaalin sävellykset ja sanoitukset ovat paikallista tuotantoa, vain ohjauksessa on käytetty ammattilaisten apua.

Minulla on ollut ilo olla mukana kaikissa näissä työpajoissa, samoin itse musikaalissa. Mieleenpainuvin pajoista on ollut musiikkipaja, jossa tuotimme musiikkia kaikesta siitä, mitä kirjaston kurssitilasta sattui löytymään. Yksi löysi rytmin kirjatelineestä ja kirjasta, toinen lastenosaston leluautosta, kolmas roska-astiaan heitetystä muovipussista. Harva meistä oli kokeillut aiemmin jotain instrumenttia – silti yhteinen rytmi ja soundi löytyivät vaivattomasti pienen harjoittelun jälkeen. Kokemus oli mahtava.  Opimme myös tuottamaan monenlaista musiikkia äänellämme. Kansalaisopiston kevätjuhlassa testasimme äänimaalailutaitojamme. Yleisö oli tyytyväinen kuulemaansa. Tyytyväisiä olisivat olleet myös ohjaajamme Jaap ja Merja, jos olisivat päässeet mukaan kevätjuhlaamme.

 

Teksti ja kuva: Pirkko Mäkelä, Posion kansalaisopisto rehtori

[/one_half]

[one_half_last]

Musiikkia muovipussista_Posion kansalaisopisto

Musiikkipajassa irtosi jopa muovipussista loistavia säveliä.

 

“Kodan tulilla mä leikkaan eväät,

säädän itse syksyt ja keväät.

Ihmisiä ei voi varastaa,

Lapissa on mun kotimaa.”

Kertosäe Kotimaa-humpasta. Sanat R. Hämeenniemi, sävel Virva Jakkula

[/one_half_last]

Kirjoittajasta

Kommentoi

*

Skip to content