Pullakurssilla kohtaavat uudet ja vanhat suomalaiset

Kotitalousluokassa tuoksuu herkullinen kanelipulla ja raikuu iloinen puheensorina. Olemme juuri ottaneet uunista ulos rakkaudella leivotut korvapuustit. Leipojina ovat olleet niin syntyperäiset suomalaiset kuin maahan vasta muuttaneet tai jonkin aikaa Suomessa asuvat eri-ikäiset kurssilaiset. Kotitalousluokka on täyttynyt jo viisi kertaa ahkerista leipojista Let’s bake pulla/Leivotaan pullaa -kurssilla. Leipomisen lisäksi kurssilla tutustutaan toisiin ihmisiin ja opitaan suomen kieltä ja kulttuuria. Kurssilla puhutaan tarvittaessa englantia, mutta pääosassa ovat selkokieliset reseptit, kuvat, havainnollistaminen ja suomen kieli.

Idea kurssiin lähti Juha-Pekan ammatillisten opettajaopintojen pohjalta, mutta kurssi on löytänyt paikkansa Hiiden Opiston kurssitarjottimelta jo muutaman vuoden ajan. Pidämme kurssia avioparina, jotta eri kulttuurien käytännöt eivät estäisi kenenkään osallistumista kurssille. Vuosien aikana kurssilla on ollut mukana niin ranskalaisia, syyrialaisia, thaimaalaisia, suomalaisia, japanilaisia, venäläisiä, virolaisia kuin irakilaisiakin. Muutama perhe on osallistunut lähes jokaiselle kurssille ja mummit ovat tuoneet ahkerasti lapsenlapsiaan tutustumaan eri kulttuureihin ja oppimaan pullan leipomista.

Neljän tunnin aikana käymme läpi pullataikinan reseptiä ja valmistamme pareittain pullataikinan. Ideana on, että parit koostuvat syntyperäisistä suomalaisista ja maahanmuuttajista. Taikinan kohoamisen aikana tutustutaan korvapuustin muotoiluun, jotta erikoisen muotoinen leivonnainen onnistuisi kaikilta. Tänä vuonna korvapuustit saivat mahtavia uusia muotoja! Pullien paistuessa luokka siivotaan ja kahvipöytä katetaan valmiiksi. Pullien maistelussa menee hetki jos toinenkin, koska viimeistään tässä vaiheessa kaikki ovat intoutuneet keskustelemaan omista leivontakokemuksistaan ja lempileivonnaisistaan.

Opettajan näkökulmasta kurssi edellyttää huolellista suunnittelua ja ennakointia. Silti jokaisen leivontapäivän jälkeen me opettajat olemme saaneet paljon enemmän kuin olemme antaneet, ja siksi seuraava kurssipäivä onkin jo helmikuussa 2017. Kurssilaisten hymyt, halaukset ja kiitokset kertovat, että tällaiselle toiminnalle on tarvetta. Pullakurssi tarjoaa osallistujilleen, myös kieltä taitamattomille, mahdollisuuden kuulua johonkin ryhmään, tulla nähdyksi ja kuulluksi arvokkaana ihmisenä. Tämän rinnalla herkullinen pullantuoksu on vain positiivinen mauste.

Teksti ja kuvat: Suvianna ja Juha-Pekka Ahvenainen

Skip to content