Tohmajärven ikäihmiset innokkaita kuntosalin käyttäjiä

Tohmajärven kansalaisopistolla järjestettävillä ikäihmisten liikuntakursseilla on tavoitteena liikkuvuuden ja voiman ylläpito ja mahdollisesti myös niiden parantaminen.

Liikunnanohjaaja Arja Pirhosen mielestä esim. kuntosaliharjoittelu on iäkkäiden yksi tärkeimmistä liikuntamuodoista, sillä lihaksia tarvitaan niinkin yksinkertaiseen asiaan kuin sängystä ylös nousemiseen.

Viimeisempien tutkimusten mukaan lihasten vahvistaminen voimaharjoittelulla voi parantaa myös muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja. (Journal of American Geriatrics Society 2016)

Arja Pirhonen kertoo usein ajateltavan, että kuntosali on tarkoitettu vahvoille ja nuorille. Hänen mielestään se ei pidä paikkaansa. Jopa 90-vuotiailta ja sitäkin vanhemmilta se onnistuu hyvin, kun huolehditaan siitä, että liikkeet tehdään puhtaasti ja hyvällä tekniikalla.

Liikunnanohjaaja Arja Pirhosen ja Reetta Nenosen vetämiä senioriryhmiä on opistolla neljä. Ikämiehille ja ikääntyville naisille on ryhmät maanantaiaamuisin. Toimintakykyryhmä 65+ on liikuntahallilla tiistaisin aamupäivällä ja Värtsilän seurakuntatalolla keskiviikkoisin. Tällä hetkellä senioriryhmissä on lähes sata liikunnanharrastajaa.

Monipuolista liikuntaa kuntosalin lisäksi

Tapasin kuntosalilta yhden jo kokeneen liikunnanharrastajan. Hän on Erkki Kosonen, 74, Kaurilasta.

–Minulla  on viides perättäinen vuosi olla mukana ikämiesten liikuntaryhmässä. Harrastan monipuolista liikuntaa muutenkin ja ohjelmaani kuuluu kesäisin pyöräily ja kävely, talvisin mukaan tulee myös hiihto, Erkki Kosonen kertoo.

– Tiedon kansalaisopiston liikuntaryhmistä sain aikoinaan veljiltäni. Ryhmässä harrastamisen koen mieleiseksi, koska samalla tapaa muita samanhenkisiä ja -ikäisiä liikunnanharrastajia.

– Ryhmä myös motivoi ja sitoo osallistumaan ja ryhmästä ei mielellään olla pois. Jos näin joskus käy, niin sen huomaan heti kropassani.

– Ohjaajille annan kiitosta siitä, että olen saanut heiltä hyvää ohjausta laitteiden oikeanlaiseen käyttöön.

– Tiloihin olen tyytyväinen, tosin kuluneella kaudella on kuntosalin puolella ollut hieman ahdasta johtuen runsaasta osallistujamäärästä. Kurssimaksua (43 €) pidän varsin kohtuullisena, Erkki Kosonen toteaa.

Teksti: Reino Löppönen, Tohmajärven kansalaisopisto

Juttu on kirjoitettu osana Keski-Karjalan kansalaisopiston ja Tohmajärven kansalaisopiston Kirjoita, kuvaa ja julkaise -kurssia, jossa harjoiteltiin lehtijuttujen kirjoittamista ja kuvaamista. Juttu on julkaistu myös paikallislehdessä. 

Skip to content