Tilkkutyökurssi on muutakin kuin tilkkutäkkejä

tilkut2016Mäntyharjun kansalaisopistossa oli kesällä 2015 jälleen kaksi suosittua tilkkutyökurssia.

– Monilla tulee tilkkutöistä mieleen pelkästään tilkkutäkkejä, mutta tällä kurssilla ei niitä ole tehty – ainakaan vielä, kertoo kurssin ohjaaja, Sanna Paranko. Tilkuista voi tehdä niin paljon muutakin. Työn alla ovat olleet mm. erilaiset pussit ja laukut, kehyskukkarot ja nallet. Joka päivä annetaan 4-5 työhön ohjeet – pari aamulla ennen ruokailua ja pari ruokailun jälkeen.

– On mukavaa, kun aiheita annetaan näin paljon. Saa tehdä sitä mistä itse tykkää, eikä jotakin mitä ei niin halua, kun ei olisi ollut muutakaan tekemistä, kurssilaiset kehuvat.

Jokainen tuo pääosin omat tarvikkeensa ja tilkkunsa. Kurssilaiset kuitenkin neuvovat, että töitä varten ei suinkaan tarvitse mennä ostamaan uusia kankaita, vaan esimerkiksi erilaiset vanhat verhot ja vaatteet käyvät oikein hyvin. Kansalaisopistolta saa kuitenkin lainata tarvikkeita ja toisessa luokassa toimii kurssin ajan kauppa, Konetikki, josta löytyy kaikenlaista tarpeellista langoista tilkkuleikkureihin.

– Kurssille voi tulla, vaikka ei tilkkutöitä olisikaan aiemmin tehnyt täällä kyllä oppii! Ompelukone kun on tuttu niin se riittää.

Varsinainen kurssi alkaa yhdeksältä aamulla ja loppuu viideltä iltapäivällä, mutta yleensä kurssilaiset jäävät tekemään töitään pidemmäksikin aikaa – jotkut ahertavat vielä puolen yön jälkeenkin.

– Ei siellä patjalla käydä kuin kyljellään ja sitten tullaan takaisin! Paranko naurahtaa. Suurin osa töistä tehdäänkin itsenäisesti ja omalla ajalla, mutta vaikeimmat kohdat jätetään kurssille, jolloin ohjeita voi aina kysyä.

Suurin osa kurssilaisista on tullut eri puolilta Suomea, ja vain muutama mäntyharjulainen on joukossa mukana; mm. Hämeenkoskelta, Juvalta, Helsingistä ja Porista on tullut osallistujia. Muualta tulleet saavat yöpyä koululla tuodessaan omat patjat, tyynyt, peitot ja muut tarvittavat kamppeet.

Kesällä 2016 tilkkutyön kesäkursseja Mäntyharjun kansalaisopistossa on kolme.

Teksti ja kuvat: Mäntyharjun kansalaisopiston kesätyöntekijä Taru Verkkonen

Skip to content