Senioripilates liikuttaa Jyvälässä

Jyväskylässä Viitajyvän toimipisteen aulassa käy kuhina. Jyvälän kansalaisopiston senioripilates-ryhmä odottelee tunnin alkua. Jutustelen tiedottajan ominaisuudessa iloisten ja puheliaiden naisten kanssa, enkä voi olla huomaamatta heistä välittyvää positiivista energiaa. Monilla heistä on muitakin urheiluharrasteita aina hiihdosta vesijumppaan, mutta syksyllä Jyvälän kansalaisopistossa ensi kertaa alkanut senioripilates koetaan hyödykkääksi monella tapaa. Pilates seuraa ryhmäläisiä arkeen, sillä jopa tiskausasennon on koettu parantuneen. Varsinaisten tuntien jälkeen hengityskin tuntuu kulkevan paremmin. Pilates on monesti muutoin kallis harraste, mutta Jyvälän kansalaisopiston tarjoama kurssihinta on hyvin maltillinen. Tämäkin ilahduttaa senioreiden mieltä. Senioripilates-tunnit olivat heti alkaessaan suosittuja, eivätkä kaikki mahtuneet mukaan ryhmiin. Puheensorina taukoaa Viitajyvän salin ovien avautuessa. Opettaja Minna Myllymäki toivottaa ryhmäläiset tervetulleiksi tunnille – on aika aloittaa päivän pilatekset.

Seuraan valokuvaajan kanssa yhdeksän hengen ryhmän rentoutumista ja liikesarjojen tekoa. Opettaja ohjaa napakan lempeästi, käy korjaamassa tarvittaessa asentoja ja haastaa oppilaat kokeilemaan omia rajojaan kykyjensä mukaan. Onnistumisen riemu onkin läsnä, sillä jo käydyt tunnit näkyvät oppilaiden ryhdissä ja liikesarjojen oivaltamisessa. Pian meidät ulkopuoliset tarkkailijat onkin unohdettu ja ryhmäläiset pääsevät keskittymään siihen olennaisimpaan, eli omaan kehoonsa.

Mikä mieli itselleni jäi senioripilateksesta? Joogaa harrastaneena tunnistin samankaltaisuutta pilateksessa, mutta eri lajista tässä kuitenkin on kyse. Pienryhmä mahdollisti hyvän ryhmän keskinäisen dynamiikan ja opettajan henkilökohtaisen ohjauksen. Luulenpa, että tulevan syksyn kurssit täyttyvät jälleen innokkaista oppijoista.

Teksti: Niina Autiomäki, tiedottaja, Jyvälän Setlementti ry

Kuvat: Heini Korhonen, graafinen suunnittelu, Jyvälän Setlementti ry

Senioripilates_Jyvälän

Kurssin opettaja

Jyvälän senioripilates sisältää toiminnallisia pilates-harjoituksia, jotka on räätälöity senioreille sopiviksi. Tunneilla harjoitetaan monipuolisesti tasapainoa, vartalon ja alaraajojen voimaa sekä liikkuvuutta. Liikkeitä tehdään hengityksen tahtiin yksilölliset tarpeet huomioiden.

Pilates-harjoituksissa kehollisuus, eli läsnäolo omaan kehoon, on tärkeässä roolissa.  Tasapainon lisäksi koordinaatio, oikein suuntautuva liike ja liikkeeseen käytetyn voiman määrä ovat merkityksellisessä asemassa.

Lisätietoja Jyvälän kansalaisopistosta ja sen kurssiohjelmasta löytyy Jyvälän Setlementti ry:n kotisivuilta.

Kirjoittajasta

Kommentoi

*

Skip to content