Ruusun huumaa: vihkiryijy 2016

Vihkiryijyn tekijät vasemmalta oikealle: Marja-Liisa Setälä, Anja Frantsi, Pirjo Valen, Auli Weckman, Taimi Sinisalo-Hemming ja Anna-Liisa Frantsi.

Vihkiryijyn tekijät vasemmalta oikealle: Marja-Liisa Setälä, Anja Frantsi, Pirjo Valen, Auli Weckman, Taimi Sinisalo-Hemming ja Anna-Liisa Frantsi

Loviisassa vietetään heinäkuussa ruusuhäitä viidettä kertaa. Häät ovat osa kaupungin Ruusuja ja puutarhoja -tapahtumaa, joka tarjoaa kaikille avoimien Ruusuhäiden ohella ruusuja kaikissa mahdollisissa muodoissa: puutarhoissa, taiteessa, musiikissa ja runoissa, myös ruuassa ja juomissa. Kirkkovihkimisen lisäksi hääpari on häiden avoimuuden lisäksi varautunut julkisuuteen.

Valkon kansalaisopisto on ollut ruusuhäissä mukana alusta saakka. Opiston eri kudontaryhmät ovat vuorollaan kutoneet ryijyn lahjaksi hääparille. Opiston tuntiopettaja, tekstiilitaiteilija Tina Karvonen suunnittelee ryijyn ja opettaa kutomisen. Kysyttäessä Tinalta, miten kurssilaiset on saatu yhteisen, muille tehtävän työn kimppuun, hän vastaa sen olleen helppoa. Kun työ ei ole liian työläs ja malli on innostava, moni kurssilainen ottaa haasteen innokkaana vastaan.

Tina yhdistää ryijyihin ennakkoluulottomasti eri materiaaleja ja tekniikoita. Ryijynukka löytyy toki kaikista ryijyistä. Yhtenä vuonna kudontaryhmän lisäksi ryijyn valmistamiseen osallistuivat myös keramiikka- ja posliininmaalausryhmä. Hopeoidut keramiikkapalat koristivat mattovillalangalla nukitettua sinistä ryijyä.

Vuoden 2013 valkoinen, kierrätyshenkinen ryijy valmistettiin vanhoista pitsiverhoista.

Tämän vuoden ryijy on kudottu Pyhtäällä Suur-Ahvenkosken ryhmässä. Mustavalkoisessa ryijyssä pohja on mustaa juuttia, nukka ja keskipujotus valkoista mattovillalankaa. Ryijyn alaosaan solmitaan vielä loimilangoista pitkä verkkomainen osa.

Valkon kansalaisopistossa toivotaan, että ryijy koristaa tulevan avioparin kotia vuosikymmenten ajan.

Teksti ja kuva: Marketta Heikinheimo, tekstiilityönopettaja/apulaisrehtori, Valkon kansalaisopisto

Skip to content