Practice Makes Perfect – kielitaitoon kohennusta kansalaisopistossa

Monet aikuiset lähtevät hankkimaan kielitaitoa kansalaisopistosta. He elvyttävät vanhaa olemassa olevaa englannin taitoa tai opiskelevat kieltä, jota he ovat aina halunneet opiskella. Tosin monilta on saattanut kouluajoista kulua jo vuosikymmen jos toinenkin. Syksyisin kokoontuu suuri joukko opintielle. Monet ajattelevat, että kieltä pystyy omaksumaan vain lapsena ja nuorena, vanhempana se on vaikeaa tai miltei mahdotonta, mutta pian he huomaavat, että iäkkäämpänäkin voi oppia kaikenlaista uutta. Nuoret oppivat helposti kaiken ulkoa. Vanhempien opiskelijoiden muisti saattaa tehdä tepposiaan sanojen opiskelussa, mutta nekin oppii sopivaa tekniikkaa käyttämällä. Aikuisen motivaatio on hyvä; kukaan ei lähde turhan takia kurssille. Lahjakkuutta on kaikilla riittävästi asioiden omaksumiseen. On tärkeää, että opettaja löytää sopivan opetustyylin ja menetelmät sekä muistuttaa taidosta oppia. Näin opiskelija löytää itselleen sopivan opiskelutekniikan. Opiston ryhmät ovat usein kohtuullisen pieniä, jolloin jokainen pääsee keskustelemaan, lukemaan ja kuuntelemaan osallistuen kielen tuottamiseen aktiivisesti. Vuorovaikutus face-to-face on erittäin tärkeää.

Käytännön kielitaito on aikuisopiskelijalle kaikkein olennaisin taito. Sen voi yhdistää harrastuksiin ja työhön. Usein on hauska puuhastella lasten tai lastenlasten kanssa. Aikuinen yrittää löytää kaikin keinoin käyttöä opiskeltavalle kielelle. Monet kertovat seuraavansa joitakin helppoja televisiosarjoja ja matkustelevat – kuka minnekin. Joku haluaa oppia kieltä, jotta voisi jonakin päivänä lukea jonkin kirjan tai seurata mieliohjelmaansa televisiosta alkuperäiskielellä. Toisille taidon hankkiminen on vain hauskaa ajan kulua. Onhan mukavaa osata vierasta kieltä ihan muuten vain, ilman mitään ylevämpiä tavoitteita.

Jokiläänin kansalaisopiston kieliluokka täyttyy englanninkielisestä puheensorinasta. English for you too 3 -kurssilla kaikki ovat löytäneet parin itselleen ja niin rupattelu voi alkaa. Ensin tiedustellaan kuulumiset tutuilta opiskelukavereilta. Useimmat ovat olleet kielikurssilla jo muutaman vuoden ajan, taito on syventynyt ja small talk alkaa sujua entistä paremmin. Tunnin aluksi kuunnellaan oppikirjan kappale ja käydään se läpi, jotta kaikki ymmärtävät sen sisällön. Sen jälkeen harjoitellaan ja opetellaan tärkeitä asioita kieliopista rakenteiden tueksi. Parasta kurssilla on se, että jokainen saa sanoa, mitä haluaa taitojensa puitteissa. Tunnelma on mukava ja leppoisa. Opettaja auttaa pahimmissa tilanteissa ja pian kaikki huomaavat, että eihän englanti ole lainkaan vaikeaa. Suorituspaineita ei kielikursseilla ole, vaan jokainen oppii itselleen tarpeellista sanastoa. Joskus vain on malttamaton, kaikki pitäisi osata mahdollisimman pian. Mutta Roomaakaan ei rakennettu päivässä – eikä edes kahdessa – kielitaitoakaan ei hankita hetkessä. Siihen menee kaikilta muutama vuosi.

Englannin osaaminen antaa menestyksen tunteen. Se avaa ovet maailman ääriin. Kielen taitajat saavat helposti uusia ystäviä. Opetuskin korostaa kulttuurien välistä viestintää. Kukapa ei haluaisi olla menestyvä! Kielen osaaminen on vahva kivijalka elämässä ja varsin tarpeellinen globalisoituvassa maailmassa.

Pian kurssilaiset suuntaavat Brittein saarille kokeilemaan kielitaitoaan käytännössä ja katsomaan kaikkea sitä, mitä he ovat lukeneet oppitunneilla kurssikirjoistaan. Kieli on taito- ja kulttuuriaine. Se on kansainvälistymistä!

Teksti ja kuvat:
Aino Koskelin, kielten ohjaava opettaja, Jokiläänin kansalaisopisto

Dublinissa kielitaitoa pääsee hyödyntämään.

– Hello!

– Hello.

– How are you?

– I’m fine, thank you.

– And how about you?

– I’m fine, too.

– Nice weather today!

– Oh, yes. Lovely.

Skip to content