Otsa hiessä sinun tulee foxisi tanssiman

Tietäväisen saliin Tohmajärvellä kokoontuu kerran viikossa viitisenkymmentä innokasta tanssijaa. Ryhmässä tanssaavat niin kokeneet kuin vasta-alkajatkin toisiaan tukien. 

Kieli keskelle suuta ja menoksi. Hidas, hidas, nop nop!

Tohmajärven kansalaisopiston Saanko luvan? -tanssikurssilla opiskellaan yleisimmät lavatanssiaskeleet. Ryhmässä on kokeneempia parkettien partahöyliä ja mukana tanssivat myös aloittelijat, ”parkettien partavaahdot”. Sulassa sovussa, tietenkin. Tanssinohjaaja Auli Kemppaan mukaan konkaritkin treenaavat tekniikkaa, ja samoilla askelillahan ne tanssivat vasta-alkajatkin.

Askelkuvioiden harjoittelu aloitetaan aivan perusteista, tanssiasennosta lähtien. Tanssi mielletään monesti lähtevän jaloista, mutta tanssissa käytetään koko vartaloa varpaista päälakeen. Korvien välikin on koetuksella ja alkuun homma vaatii keskittymistä.

Aluksi lähdetään opettelemaan, kuinka perusaskeleilla edetään yhteen suuntaan. Ja kun tämä on opittu, mukaan tulevat käännökset ja kokeneimmille oppilaille on opettajalla tarjottavana haastavampia kuvioita. Ja rytmikin tulisi pitää vauhdissa mukana.

Tanssissa ei tunneta tasa-arvoa – mies vie. Aina. Viejiä näytti tosin kurssilla olevan nuukanlaisesti, lisääkin mahtuisi miehiä mukaan.

Tanssi on myös oivaa liikuntaa ja hauskaa sellaista. Kuin huomaamatta kurssin aikana parketilla tulee pyörähdeltyä yli kaksi tuntia, tansseissa jopa neljä tuntia. Ja hymy kestää huulilla. Yksi jos toinenkin oppilas kertoi paidan kastuvan illan aikana ja monelle kuulemani mukaan vaikkapa lenkille lähtö olisi vähemmän houkuttelevaa. Tanssikurssi, jos mikä, on myös sosiaalinen tapahtuma.

Joukossa oppi tiivistyy

Tikkalalainen Jouko Tyyni on tanssikurssilla ensimmäistä kertaa. Jouko lähti kurssille hieman ehkä ”takki auki”. Hän nimittäin luuli osaavansa tanssia.

– Täällä on oppinut tanssimaan oikein ja erottaa nyt jo oikean jalan vasemmasta, Jouko virnistää.

Jouko kertoo viihtyneensä kurssilla hyvin ja kehuu opettajan ammattitaitoa.

– Myös kokeneemmat oppilaat antavat vinkkejä, hän kehuu ryhmää.

– Liikunnan merkitys on minulle tärkeä osa tanssikurssia, muutenkin liikuntaan hurahtanut Jouko kertoo.

– Pyöräiltyä ja lenkkeiltyä tulee myös paljon. Tämä tanssikurssi on paljon sosiaalisempi tapa liikkua, silminnähden hoikistunut Jouko toteaa.

– Aloitetaan tanssit, kuuluu komento opettajan suusta. Päästän Joukon parketille. Siellä hän näyttääkin piirrättelevän kuin pilvenlaitaaä. Vai on muka kaksi vasenta jalkaa!

Teksti ja kuva: 
Teemu Jaatinen
Tohmajärven kansalaisopisto

Juttu on kirjoitettu osana Keski-Karjalan kansalaisopiston ja Tohmajärven kansalaisopiston lukuvuonna 2016–2017 järjestettyä Kirjoita, kuvaa ja julkaise -kurssia, jossa harjoiteltiin lehtijuttujen kirjoittamista ja kuvaamista. Juttu on julkaistu myös paikallislehdessä. Saanko luvan? -tanssikurssi on käynnissä Tohmajärven kansalaisopistossa myös lukuvuonna 2017–2018.

Skip to content