Murrepiiris Pori seuru kansalaisopistos jo 30 vuat

Porin seudun kansalaisopiston Murrepiiri täytti 30 vuotta keväällä 2014.

Nii..i., sillai se aika vaa hurahtaa eikä oikee eres huamaa ommaa vanhenemistas siin vuasie kulues. Ette kai pan pahaksenne, vaik kriivaanki tää sepustukseni porilaisittai murteel? Stää o ina hirast kyl lukkee, mut freistat ränttää kumminki.

Mää ole alkanu murrepiiriläisen sillo vuasii takas ja nykysi ole piiri vetäjän ollu jo 14 vuat. Kui meni sillo aikanas piirii o hyvä kysymys. Ain ole pruukannu puhhuu murret ja käännyttämisest hualimat stää nyte vaa kriivaanki. Periaate, et kirjakiält kyl osat pittää, mut silti ei saa mistat murret mittää o klaarin miäles. Sanat katki, ketä ja tassi anto alkusysäykse mu murreharrastukselleni, jost ny jollailai o tullu iha hiukka tyäki. Ole opettajan murrepiiris, kriivaa viikottai paikallissee aviisii murteel ja kuulemma mus o murrepolisinki vikkaa.

Mitä me murrepiiris sit tehrää, funteeraatte jo sääkeristi. Estiks se, et meit o semmone mukava poppoo, 18 eri ikkäist ja mää vanha sjuuksöötterska siin sit päälpäsmärin. Me ollaa värkätty jo usseempi murteine kirja, kaks sanakirjaa ja kolme juttukirjaa. Piiriläiste iha ommii kirjoiki o ilmestyny usseempi ja yhteistyäs lehre kans värkättii esim Pori murteel Haaraltti Hirmune. Opetusministeriölt o kerra saatu rahallist appuu ja sit o pärjätty omi nevvo. Paljo o hommaa ollu, mut kaikki kyl se väärtti, kovi mukavaa ja haasteellistki. Kokonaistavotteen o ain ollu murtee siirtämine tulevil sukupolvil ja kirja jos mikä siin helppaa. Kukkaa meist ei ol ns. akateemisesti koulutettu, mut tervee maalaisjärje pohjalt käytännö läheisesti me ponnistettaa ettiippäi. Opisto o ain ja kannustanu mee touhui ja antanu appuus seki. Opistos o kyl ansiokkait kirjottajapiirei usseempiki, mut me ollaa oma lukus ja murre o meil se ykköspointti, ninko nyte pruukataa sannoo.

Ollaa esitetty murret museois, kirjastos ja rarjoski mee prokrammii o ollu joskus iha sarjanakki. Me ollaa tehty murtee merkeis reisui pitki ja poiki ja hauskuutettu aikanas täl krovvil Pori murteel tois pual Suameeki ja samal saatu kuulustel sikäläist murret. O käyty teattereis eri pualil maat ja ain enne jouluu syäty yhres koko konkkaronkka joulusapuskat. Ei silti, kyl me kerra kuus muutenki kaffeetellaa ja kastetaa freesii nisust murreehtoisi siin oppimise sivus. Omast takkaa o hääräävä emäntä ja itte maksetaa kulut.

Meil o millo mikäki teema Mantast Maunoo pitkäs juaksus ja Muistoje kapsäkinki o jokkaine meist avannu muitte kuultavaks ja kattottavaks yks kerrallas vooro perrää. O käyty kouluis ja yhristyksis ja saatu paljo uusii kampraatei ja kahjaa värtteeraa ommaa murrettas. Liki meit olevii murteit o ja yhres nii lujettu ko levyilt kuulusteltukki. Krannikaupunki Rauma sanakirjaki käytii viime syksyn just läpi sillai vertailuu tehre.

Monen syksyn o oltu fölis murrentamas paikallist murreaviisii ja siit saatu kans kafferahhaa. Murrennettu o vuasie kulues vaik mitä, hääkutsuist ministeriöpreiveihi. Semmone päätös o joskus tehty et uskonnollist pränttii ei passaa murrentaa väärikäsityste välttämiseks. Hyvi seki o meil toiminu.

Yhres o ain estiks puitu ajakohtast asjaa murteel ja pohrittu onk parempi ärrä vai dee mee murtees? Molempi parempi vissiinki.. Funteerattu elukat, kasvit ja medikamentikki porilaisittai, ninko nua mikstuurat ja preseveeratukki. Välistäi triihattu lepposasti jostai olemattomast ja hauskaa meil o ollu ain. Vuasie varrel o elämää kuuluvaa hiljastakki hetkee silti fiirattu tämä täst ja pohrittu siin sit elämä rajallisuut enemmänki tilantee mukkaa.

Kyl tätä murrepiiripohrintaa piisais, mut sano ny viä, et täst o hyvä taas ens syksyn sit jatkaa…

Mukava leppost suvvee kaikil opistolaisil toivottellee murremaakari Ulla H. Leino
Kuva: Porin seudun kansalaisopisto

Porin seudun kansalaisopiston Murrepiiri täytti 30 vuotta keväällä 2014.

 

Skip to content