Mummona muotoilijaksi – uuteen ammattiin

Anja Jääskeläisen vesivärimaalaus “Ranta valon katveessa”

Aloin 60-luvulla opiskella ruotsin kieltä Helsingin työväenopistossa. Ensimmäisessä työpaikassani – Helsingin Töölössä – oli paljon ruotsinkielisiä asiakkaita. Alle kaksikymppisenä helsinkiläistytön ruotsin opiskelu vaihtui savolaisuuden ja murteen harjoitteluksi. Muutin lähemmäksi Savoon muuttanutta äitiäni ja sukuani.

Perheen perustamisen ja kiireisten ruuhkavuosien jälkeen osallistuin kahden lapseni kanssa kesäiselle maalausleirille ja sen jälkeen opiskelin monta vuotta Sisä-Savon kansalaisopistossa kuvataiteita ja jostain kumman syystä englantia. Nämä opiskelut sitten auttoivat ja viitoittivat tietäni myöhemmin.

Kädentaitojen monipuoliset kurssit kiinnostivat. Opistossa olen vuosien mittaan suunnitellut ja tehnyt ryijyjä, tilkkutöitä, saven muotoilua ja lasinsulatusta sekä taidegrafiikkaa – jumppaa unohtamatta. Itse olen opettanut opistossa vesivärimaalausta jo yli kymmenen vuotta tilapäisenä tuntiopettajana ja jatkan innostuneena edelleen.

Näin jälkeenpäin ajatellen kaikki visuaaliset kurssit, joissa on ihania värejä, lankoja, lasitteita ja kauniita muotoja ovat vetäneet minua puoleensa jo vuosikymmenet. Yli neljäkymmentä vuotta pankkityössä oli yhtä opiskelua ammattitaidon ylläpitämiseksi kaikissa talouselämän muutoksissa ja myllerryksissä. Sitten osui silmiini muotoilijan aikuiskoulutus etäopiskeluna silloisessa Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa.

Olin jo kolmen koululaisen mummo, kun kävin pääsykokeissa Joensuussa ja sain opiskelupaikan. En voinut jättää tilaisuutta käyttämättä, halusin vielä tämän elon aikana tehdä jotain muuta kuin pankkityötä. Aloitin opiskelut työn ohessa ja käytin kaikki lakisääteiset opintovapaat viiden vuoden opiskeluihini.

Kuva satukirjan aukeamasta, jossa Anja Jääskeläisen oma kuvitus ja taitto.

Kansalaisopistossa käymäni kielikurssit ja visuaalisen alan harrastukset auttoivat merkittävästi opinnoissa, vaikka jouduin tekemään paljon töitä monien asioiden kanssa. Valmistuin ihan uudelle alalle eli graafiseksi suunnittelijaksi – yli kuusikymppisenä. Graafisen suunnittelijan työsarkaa on ulkoasujen suunnittelu, johon kuuluvat mm. kirjojen, esitteiden, pakkausten ja verkkosivujen ulkoasut ja toimivuus. Tekstin muotoilun lisäksi kuvittaminen sisältyi koulutukseen ja se on minulle mieleistä luovaa työtä.

Toimin nyt eläkkeellä kevytyrittäjänä uudessa ammatissa. Ylläpidän myös oman opistoni verkkosivuilta löytyvää Vesivärin harrastajien blogia. Olen iloinen, kun voin käyttää uusia taitojani toisten auttamiseen ilman työelämän kiireitä. Opisto-opiskelusta ja -opettamisesta olen saanut hyviä elämän eväitä, kavereita, iloa ja kannustusta. Samaa haluan jakaa. Äskettäin sain muilta kurssilaisilta sopivan moton: Elämä on taidetta ja taide on hauskaa.

Teksti ja kuvat: Anja Jääskeläinen

Kirjoittajasta
Skip to content