Maailma avartuu Eurooppa-kerhossa

Rovaniemen kansalaisopiston Eurooppa-kerhon motto: “Yhteistuumin samaan suuntaan”

Dobry den, na shledanou. Kypsissä kymmenissä olevat kerholaiset toistavat kuuliaisesti sanoja uudelleen ja uudelleen. Olemme kokoontuneet kerhoiltaamme ja tutustumme Tšekin maahan.

Eurooppa tutuksi -opintokerho on toiminut jo kymmenen vuotta. Olemme tutustuneet ja vierailleet mm. Italiassa, Kreetalla, Portugalissa, Islannissa, Hollannissa, Ranskassa, Itävallassa, Espanjassa, Unkarissa, Kroatiassa. Tutustumme Euroopan maihin maa kerrallaan. Meitä kiinnostaa, miten muualla Euroopassa eletään, minkälainen on palkkataso, koulutus, kulttuuri, terveydenhoito, yhteiskuntajärjestelmä, historia ja tietenkin meitä kerholaisia eniten kiinnostava eläke.

Olemme valinneet demokraattisesti nykyisen kohdemaamme Tšekin. Vuorotellen kerholaiset valottavat elämää Tšekissä. Pieninä palasina kartutamme tietoa ennen kuin vierailemme maassa.

Prahasta meille oli kertomassa Jari Aula Helsingistä. Hän sai mielenkiintomme heräämään tähän vanhaan historialliseen kaupunkiin. Lapin yliopistossa opiskelijavaihdossa oleva opettajaopiskelija Barbora Kupkova oli valmistanut meille yhdessä opiskelutoverinsa kanssa kattavan ja mieleen painuvan esityksen kotimaastaan. Oli ihana kuunnella innokkaita kertojia ja havaita, miten ylpeitä he olivat omasta kotimaastaan.

Minä sain tehtäväkseni kertoa kerholaisille Habsburgin hallitsijasuvun vallanpidosta 1500-luvulta alkaen. Minulla vierähti muutama päivä etsiessäni tietoa ja muodostaessani mielikuvaa Habsburgien elämästä vuosisatojen aikana. Tehtävä tempaisi minut tyystin heidän historiaansa, ja tiedon etsimisen tiimellyksessä pääsin jopa nykypäivän Habsburgeihin. Nyt olen tässä asiassa huomattavasti viisaampi, vai pitäisikö sanoa tietävämpi? Samalla opin myös tietokoneen, internetin ja kuvankäsittelyn käyttöä.

Innostava, toimintaa puhkuva kerhon vetäjämme saa meidät tekemään uskomattomia suorituksia ja tempauksia ei ainoastaan omaksi iloksi, vaan myös tuottamaan iloa ja toimintaa muille ihmisille.

Emme ole myöskään unohtaneet Eurooppaan kuuluvaa kotimaatamme. Viime kesänä olimme ulkoministeriön vieraana. Tapasimme ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja vierailimme Eduskuntatalolla. Syksyllä olemme taas valitsemassa uutta Euroopan maata… Guten Tag, God Dag, Good Evening…

Teksti: Marja, Rovaniemen kansalaisopisto
Kuva: Markku Heinineva, Rovaniemen kansalaisopisto

 

Skip to content