Luontaishoitokurssilta kokonaisvaltaista hyvinvointia

Piia Pippurin kurssilla opitaan kokonaisvaltaista hoitamista.

Joogaohjaaja Piia Pippuri opettaa kahdessa kansalaisopistossa luontaishoitoja ja hierontoja.

Viraapeli-toimittaja saapuu Kangaslammen vanhalle koululle haastattelemaan Luontaishoitoja & hierontoja kotikäyttöön -kurssin ohjaajaa ja opiskelijoita. Eteisen lattialla on iloisen violetinvärinen räsymatto, vihreä vanha puusohva tyynyineen ja virkattuine sängynpäällyksineen. Sohvan yläpuolella on pysähtynyt seinäkello ja kaapin päällä mallinuken torso, jonka päällä on tanssijattaren paljettiset rintaliivit. Tuoksuuko täällä vienosti jokin itämainen suitsuke?

Hoitohuoneen lattialla ovat leveät alustat, joiden päällä peitot ja tyynyt. Kurssin tarkoituksena on oppia käyttämään luontaishoitoja kotikäytössä ja hierontatekniikoita kehon eri osiin. Tämän kertaisen teeman mukaisesti hoitaja painelee hoidettavan selkää shiatsu-tekniikkaa ja akupisteitä käyttäen. Hoidettava asettuu mukavaan lepoasentoon vatsalleen. Hän saa jalkateriensä alle tyynyn ja ristiselän päälle lämpöisen kaurapussin sekä peiton.

Yllättäen minua pyydetään asettumaan hoidettavaksi, joten siihen jää haastattelu. Peiton alla lämpimässä pitää vain yrittää olla kuulolla, vaikka lupa olisi ollut täydelliseen rentoutumiseen ja vaikka nukahtamiseenkin.

Monipuolinen koulutustausta

Joogaohjaaja Piia Pippuri, 41, on kahden tyttären äiti joka asuu ja työskentelee yrittäjänä Onkamossa, Kangaslammen vanhalla kansakoululla. Hän on kouluttautunut mm. luontaishoitajaksi suuntautuen shiatsu-terapiaan ja opiskellut Helsingin Taolaisessa Neijing-koulussa kiinalaista filosofiaa, hoitoperinnettä ja akupunktiota. Pidempien koulutusten lisäksi on useita lyhempiä kursseja erilaisista hoitotekniikoista.

Pippuri on myös opiskellut Tampereen terveydenhuolto-oppilaitoksessa länsimaisen lääketieteen perusteita. Yrtteihin suuntautuvan luontoyrittäjän suosikkiyrtti kuulemma on rosmariini, sillä se virkistää, lämmittää ja on voimakas yrtti.

-Isoäitini on opettanut elämäntavallaan luontoyhteyttä ja äitini on myös käynyt vyöhyketerapeutin kursseja ja hoitanut meitä. Jo pienenä lapsena hieroin ihmisiä! kertoi Piia Pippuri.

Piia Pippurin mielestä tärkeintä on, että hoitaja on luova ja intuitiivinen, tekniikalla ei niin väliä, kunhan hoitaja tietää mitä tekee ja on läsnä hoitaessaan. Pippuri käy itsekin mielellään erilaisissa hoidoissa ja koska hän tykkää lämmöstä ja tuoksuista, niin aromaterapeuttinen kuumakivihieronta on yksi hänen suosikeistaan.

Naapuripitäjästä vieraisilla

Luontaishoitoja & hierontoja kotikäyttöönkurssi järjestetään sekä Keski-Karjalan että Tohmajärven kansalaisopistoissa. Kokoontumiset ovat kerran kuussa, peräkkäisinä päivinä, niinpä tarvittaessa osallistuja voi osallistua toisen kansalaisopiston tunnille. Näin tekivät kiteeläiset Leena Suomalainen ja Anna-Liisa Melasaari, jotka molemmat ovat kiinnostuneita luontaishoidoista. He myös kehuivat Onkamon tilaa viihtyisäksi hoitoon sopivan energian vuoksi.

-Ihminen on kokonaisvaltainen ja lääketiede ei yksistään voi olla ainoa hoitokeino ihmiselle, toteaa Leena Suomalainen.

Suomalainen on hakenut apua luontaishoidoista monenlaisiin vaivoihin ja saanut aina avun. Opituista taidoista pääsevät hyötymään Leena Suomalaisen mukaan hänen perheensä jäsenet ja ehkä ystävätkin.

Toimittajaa ihastutti ohjaajan rauhallinen kertomus, kuinka kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta jokaisella sisäelimellä on omat tunnetilansa. Selkärangan molemmin puolin löytyvät akupisteet, joista voi hoitaa sisäelinten fyysistä toimintaa ja psyykkistä tunnetilaa sekä poistaa energiatukoksia. Tämä jutustelu on myös videoklippinä kansalaisopistojen Facebook-sivuilla.

Ihanan raukean hoidon jälkeen toimittajalle ojennettiin kaunis, turkoosin värinen vesilasi ja samalla kehotettiin juomaan paljon vettä vuorokauden aikana.
Viimeiseen kysymykseen – ”Jos olisit jokin ruumiinosa, niin mikä olisit?” – ohjaaja vastasi hymyillen: ”Sydän!”

Teksti: Merja Susi, Tohmajärven kansalaisopisto
Juttu on kirjoitettu osana Tohmajärven kansalaisopiston Kirjoita, kuvaa ja julkaise -kurssia, jossa harjoiteltiin lehtijuttujen kirjoittamista. Juttu on julkaistu myös paikallislehdessä. 

Skip to content