Läsnä ollen olet jo perillä

 

Kun on kiire, kaikki valot tuntuvat vaihtuvan punaisiksi. Sykkeesi kohoaa, myöhästymisen pelko tai halu olla jo perillä saa pinnasi kiristymään…

Entä jos punaiset valot toimisivatkin läsnäolopysäkkeinäsi?

  • Kiinnittäisit huomiosi hengitykseesi ja antaisit sen virrata omalla luonnollisella tavallaan.
  • Huomioisit, miten istut autonpenkissä, vain havainnoiden, arvioimatta.
  • Huomioisit kätesi auton ratissa, ja jalkasi asennot.

Mindfulness on rennon valpasta läsnäoloa tässä hetkessä. Olet valmis toimimaan, kun valot vaihtuvat ja samalla rennosti nykyhetkessä päästäen irti asioista, joihin et voi vaikuttaa. Mindfulness kehittää kykyäsi ottaa todellisuus vastaan juuri sellaisena kuin se on.

Minua hyväksyvän läsnäolon harjoitteet ovat auttaneet erityisesti päästämään irti huolista, joihin en sillä hetkellä pysty kuitenkaan vaikuttamaan. Mindfulnessia onkin käytetty stressinhallintamenetelmänä jo 70-luvulta lähtien muun muassa terveydenhoitoalalla. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet harjoitteiden alentavan stressitasoa ja lisäävän henkilön myönteisten ajatusten määrää.

Mindfulness on nyt kovassa huudossa myös yritysmaailmassa, jossa sähköposti ja muut häiriötekijät hajottavat keskittymistämme. Organisaatiot kuten Google, IBM ja Apple ovat havainneet, että valmentamalla läsnäolon taitoja saadaan hyvinvoivia ja tuloksekkaampia työntekijöitä. Tehtyään parin minuutin harjoitteita työpäivän lomassa työntekijät ovat kuvailleet suhtautumistaan rennommaksi ja mieltään valppaammaksi kuin aiemmin.

Läsnäolon taito on meihin sisäänrakennettu. Polkupyöräillessäsi tunnet tuulenvireen kasvoillasi. Käsitöitä tehdessäsi keskityt intensiivisesti ensin leikkaamaan, sitten ompelemaan. Maalatessasi keskityt kokonaisuuteen, sitten yksityiskohtiin, sitten muotoihin, sitten väriin. Mindfulnessissa on kyse juuri tästä: tämän hetken kokemisesta.

Teksti: Taija Kääriäinen

Kuva: Mikko Itävaara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NLP Trainer Taija Kääriäinen vetää Vanajaveden Opistossa Mindfulness-kursseja. Päätyökseen hän toimii Ekonomiliitossa uravalmentajana. Taija valmentaa sekä yksilöitä että ryhmiä löytämään motivaationsa, voimavaransa ja mielenrauhansa sekä ottamaan ne arjessa käyttöön. Hän tekee aamuisin vartin läsnäoloharjoituksen, rakastaa Aulangon metsässä ulkoilua ja käy Vanajaveden opiston taiji-ryhmässä. Lue lisää Mindfulnessista ja NLP:stä: www.helmioivallus.fi.

Kirjoittajasta

Kommentoi

*

Skip to content