Kangaspuutarhan tilkkumatot

[one_half]

Tervetuloa taloon! – yksilölliset kynnysmatot tai sängynvierusmatot

Kangaspuutarha on Valkeakoski-opiston kudonta-asema, joka sijaitsee Valkeakosken keskustassa linja-autoasemalla. Kudonnan avointa, työpajatyyppistä toimintaa ja eripituisia kursseja on tarjolla koko lukuvuoden eli noin elokuun puolesta välistä lähes juhannukseen asti.

Yhdessä tekeminen ja yhdessä oppiminen on kudonta-asemalla luontevaa, koska kudonnanopiskelijat viettävät paljon aikaa yhdessä. Materiaali- ja sidoskokeilut jalostuvat monista vaihtoehdoista ja monista tekijöistä yksilöllisiksi, omanlaisiksi tekstiileiksi. Työ on palkitsevaa ja hyvinvointia lisäävää!

Kierrätys sopii luontevasti kutojan pirtaan, niinpä aiheeseen liittyviä kursseja onkin tarjolla usein. Yksi kierrätyshenkinen kurssi oli Kangaspuutarhan tilkkumatot, joka yhdisti kurssimuotoisen ja työpajatyyppisen toiminnan. Teemallisia kokoontumiskertoja oli neljä, ja materiaalimaksu ja kudontapäivät laskutettiin erikseen käytön mukaan.

”Paljon vanhaa, hiukan uutta, monen muiston kirjavuutta yhteen riepumattoon kätkeytyä voi”, Malmstenien iskelmän sanat sopivat hyvin myös perinteisiin ja uudempiin tilkku- ja nukkamattoihin. Niinpä tarkoituksena oli käyttää mattoihin ensisijaisesti sellaista materiaalia, jota käsitöitä ja kirpputoreja harrastavien naisten kotoa löytyy. Ja löytyyhän sitä! Merkityksellisen materiaalin käyttäminen kudonnassa nostaa arkiseltakin kuulostavan maton ihan uudelle tasolle. ”Käsityöt ovat arjen designia”!

Teksti ja kuvat: Kangaspuutarhan kudonnanopettaja Terhi Käpyaho, Valkeakoski-opisto

[/one_half]

[one_half_last]

1. Nukkamatto ompelemalla
Yksinkertaisimmillaan kankaasta leikataan tilkkuja, jotka ommellaan suunnitellulla tavalla pohjakankaaseen. Kuvassa on matto, joka on ommeltu Tainan värjätyistä puuvillakankaista leikatuista tilkuista.

Kangaspuutarhan tilkkumatot_Valkeakoskiopisto1

2. Nukkamatto kangaspuilla kutomalla
Käytöstä poistetuista t-paidoista ja muista trikoovaatteista leikataan nukkatilkkuja, jotka kudotaan välikuteen kanssa matonloimeen. Tämä voidaan tehdä joko vain pujottamalla loimilankojen alta tai ryijysolmu-tekniikalla värit ja paksuuserot huomioiden. Kuvassa on matto, joka on kudottu Marja-Leenan nahkatakeista leikatuista tilkuista.

Kangaspuutarhan tilkkumatot_Valkeakoskiopisto2

3. Kirjottu villatilkkumatto
Esimerkiksi käytöstä poistetusta villakangastakista leikataan toisesta päästä pyöristettyjä suorakulmiotilkkuja, joiden reunat huolitellaan käsin kirjomalla. Toisesta päästä ne ommellaan limittäin pohjakankaaseen. Tilkkuja voi koristella kirjomalla enemmänkin. Kuvassa on Anna-Liisan entisestä talvitakista leikattuja ja jo kirjottuja tilkkuja.

Kangaspuutarhan tilkkumatot_Valkeakoskiopisto3

4. Kahteen kertaan kudottava matto
Ensin kudotaan kudekangas esimerkiksi t-paidoista leikatuista kuteista ja muista kuteen lopuista, josta sitten leikataan nukkakude tulevaan mattoon.

Kangaspuutarhan tilkkumatot_Valkeakoskiopisto4

Kahteen kertaan kudottu matto

Kangaspuutarhan tilkkumatot_Valkeakoskiopisto5

Leikkaamaton kudekangas

 

[/one_half_last]

Kirjoittajasta

Kommentoi

*

Skip to content