Kaiken ei tarvitse olla teollista – lankojen kasvivärjäyskurssi 2016

Mäntyharjun Veljesniemessä pidettiin lauantaina 11. kesäkuuta 2016 Mäntyharjun kansalaisopiston lankojen kasvivärjäyskurssi. Värjäykseen käytettiin patoja ja kattiloita sekä luonnon aineksia, kuten nokkosta, punasipulia ja kaalia. Opettajana toimi kädentaitojen opettaja Milja Nokkosmäki. Kurssille osallistui useampi ulkopaikkakuntalainen, joista yksi oli tamperelainen käsityönharrastaja Maija Haukka.

– Parasta on, kun saa omin käsin tehdä ja nähdä lopputuloksen erilaisten työvaiheiden jälkeen. Langasta voi tulla ihan erilaista kuin on alunperin kuvitellut.

Haukka kokee, että näkövammastaan huolimatta hänet on otettu avosylin vastaan ja kurssilla on hyvä henki. Värjätyistä langoista hän aikoo neuloa huiveja ja sukkia, joiden valmistus on hänelle ennestään tuttua. Myös silkin värjäystä on Haukka aikeissa kokeilla.

– Kurssin jälkeen varmasti miettii, minkä väristä lankaa mistäkin saisi, vaikkapa koivun lehdistä. On hienoa, että vanha tieto siirtyy tällä tavalla uusille sukupolville. Kaiken ei tarvitse olla teollista.

Teksti ja kuvat: Saana Kantola

Skip to content