Englannin opiskelijat Agatha Christien jalanjäljissä

Englantilainen Agatha Christie (1890-1970) on yksi kaikkien aikojen suosituimpia dekkarikirjailijoita.

ABC-murhat, Kuolleen miehen huvimaja ja Kohtalon portti. Kohti näitä ja monia muita Agatha Christien dekkarien tapahtumapaikkoja lähti äitienpäivänä neljätoista innokasta englannin opiskelijaa Keravan Opistosta. Englannin opintomatka suuntautui tänä vuonna Torquayhin, Englannin Rivieraksikin kutsutulle Torbayn alueelle Lounais-Englantiin. Perillä odotti viikon intensiivinen englannin kielen opiskelu Torquay International Schoolissa (TIS) sekä runsas Agatha Christie -painotteinen oheisohjelma.

TIS tarjosi erinomaiset puitteet englannin opiskelulle. Aamupäivisin jokainen opiskeli omaa tasoa vastaavassa kansainvälisessä ryhmässä ja parina iltapäivänä suomalaisryhmissä. Koulussa oli samanaikaisesti opiskelijoita mm. Sveitsistä, Saksasta, Japanista ja Omanista. Varsin kansainvälistä joukkoa siis!

Keravan Opiston opintomatkalaiset Torquayssa keväällä 2017

Koska oltiin Torquayssa, kuuluisan dekkaristi Agatha Christien synnyinkaupungissa, tutustuttiin moniin hänen elämäänsä liittyviin paikkoihin. Kaupunkikiertokävelyllä näimme mm. Princess -laiturin, jossa Agathalla oli lapsena tapana käydä rullaluistelemassa, sekä Grand Hotellin, jossa Agatha vietti kuherruskuukautta ensimmäisen miehensä Archie Christien kanssa jouluaattona 1914. Lähellä koulua sijaitsi sairaala, jossa Agatha työskenteli sairaanhoitajana ensimmäisen maailmansodan aikaan. Sairaalan apteekissa töissä ollessaan Agatha oppi paljon myrkyistä, mitä tietämystä hän myöhemmin käytti kirjoissaan.

Oheisohjelman kohokohta oli vierailu Agatha Christien kesäkodissa Greenwayssa. Oppaat kertoivat mielenkiintoisia asioita niin talosta kuin sen suuresta puutarhasta. Näimme mm. nuken, jolla Agatha leikki lapsena ja hänen makuuhuoneessaan pääsimme kuulemaan Agathan ääntä vanhalta nauhoitukselta. Talo oli täynnä tavaroita, joita Agatha ja hänen toinen miehensä arkeologi Max Mallowan olivat tuoneet matkoiltaan.

Opintomatkalaiset ehtivät myös Eden Projectiin Cornwelliin.

Opintoviikon päätteeksi kävimme vielä Eden Projectissa Cornwallissa. Sen on suunnitellut Sir Grimshaw ja se on yksi Englannin tämän hetken suosituimmista nähtävyyksistä. Eden Projectissa on vanhaan louhokseen rakennettu valtavat suuret kasvihuoneet, biomit, joissa pääsee näkemään ja kokemaan niin sademetsän kuin Välimeren ilmastot.

Oli hienoa kulkea Agatha Christien jalanjäljissä, mutta suurin anti matkasta oli kohentunut englannin kielen taito ja ennen kaikkea uusi rohkeus puhua kieltä. Varsinkin ne opiskelijat, jotka majoittuivat isäntäperheissä, pääsivät näkemään aitoenglantilaista elämää ja puhumaan äidinkielisten kanssa arkipäivän tilanteissa.

Opintomatka järjestettiin Keravan Opiston ja aikuisopistojen kielimatkoihin erikoistuneen White House EG:n yhteishankkeena. Matkanjohtajana toimi Keravan Opiston kielten suunnittelijaopettaja Mari Heikkinen. Tämä oli järjestyksessä 4. yhteistyönä järjestetty matka. Aiemmat matkat ovat suuntautuneet Yorkiin, Chesteriin ja Bournemouthiin. Saa nähdä mistä löydämme itsemme ensi keväänä.

Teksti ja kuvat: kielten suunnittelijaopettaja Mari Heikkinen, Keravan Opisto
Juttu on julkaistu myös Keravan Opiston blogissa.

Kommentoi

*

Skip to content