Linnunpöntön rakennus yhdistää sukupolvet Keravalla

Mirja Mäkinen on kokeillut hieman erilaisen pöntön rakentamista. – Avaussysteemin avulla etupaneeli irtoaa helposti putsausta varten, Mäkinen näyttää.

Jaakkolan koulun teknisen työn luokassa tuoksuu puu. Tuula Miekkavaara viimeistelee ensimmäistä linnunpönttöään. Opettaja Sauli Syväjärvi on luokan perällä auttamassa toista opiskelijaa sirkkelin käytössä.

– Mulla on pieni rivitalopiha, kokeilen pönttöä omenapuuhun, Tuula Miekkavaara kertoo.

– Talitintti tai kirjosieppo siihen voisi tulla.

Mirja Mäkinen on kokeillut hieman erilaisen pöntön rakentamista.

– Avaussysteemin avulla etupaneeli irtoaa helposti putsausta varten, Mäkinen näyttää.

Linnunpöntön rakennuskursseja on pidetty Keravan Opistolla muutaman vuoden ajan.

– Mukana on ollut aikuisten lisäksi lapsia ja lapsenlapsia, Sauli Syväjärvi kertoo.

Tänä vuonna opisto järjesti kurssin lisäksi Miljoona linnunpönttöä -luennon, jolla kannustettiin keravalaisia osallistumaan Ylen kampanjaan. Kampanjan tavoitteena on miljoona uutta rekisteröityä linnunpönttöä toukokuuhun 2017 mennessä. Lintuharrastaja ja -valokuvaaja Samuli Haapasalo kertoi luennolla pönttöjen materiaalien ja sijoittamisen lisäksi niiden merkityksestä lintujen suojelussa.

Tuula Miekkavaara osallistui Sauli Syväjärven vetämälle linnunpönttökurssille Keravan Opistossa.

Ajankohtaisen kampanjan lisäksi luento liittyi Kerava Akatemiaan, sarjaan yhdistysten kanssa suunniteltuja luentoja. Keravan ympäristösuojeluyhdistys on yksi Opiston pitkäaikaisista yhteistyökumppaneista. Ennen luentoa Tuula Miekkavaara luuli, että linnunpöntön laittaminen vaatii tikapuilla keikkumista, mutta tietää nyt, että kaksi metriä on sopiva korkeus.

– Nyt yltää huoltamaan maasta käsin. Puhdistushan on tärkeää. Se täytyy tehdä pakkasilla ja hanskat kädessä, Miekkavaara tietää.

Rakennuskurssille osallistui myös 5-vuotias Veikko Virkanen ukkinsa Seppo Nuppolan kanssa.

– Pönttö tehtiin isänpäivälahjaksi, pohjaan oli kolvilla yhdessä poltettu omistustekstit, Veikon äiti Kirsi Nuppola kertoo.

– Täysin yllätys isälle pönttö ei ollut, sillä Veikko oli kurssilta tullessaan kysellyt, mihin huomisen pönttöyllätyksen voi piilottaa.

Tuula Miekkavaara suunnittelee jo seuraavaa pönttöä.

– Voisin laittaa pöntön mökillekin, sinne voisi tulla vähän erilainen. Muuten tekisin kotona, mutta ei ole työkaluja. Täällä voin tehdä erilaisia reikiä eri lintuja varten, Miekkavaara innostuu.

Yhdistysten lisäksi Keravan Opisto tekee tiivistä yhteistyötä myös muiden paikallisten ja ulkomaisten kumppaneiden kanssa. Opisto oli mukana kansainvälistäkin näkyvyyttä saaneessa Keravan Taidemuseon Our pink house -virkkausprojektissa. Kerava kodiksi -hankkeessa puolestaan yli 40 maahanmuuttajanaista on tutustunut paikkakuntaan ja paikallisiin liikunnan avulla. Kädentaitojen Tietotaitoviikolle keväällä 2016 osallistui 20 opettajaa ympäri Suomen. Opisto on lisäksi ollut partnerina ja koordinaattorina useammassa EU:n rahoittamassa hankkeessa, uusimpana opettajien täydennyskoulutuksen Telle-hanke.

Teksti ja kuvat: suunnittelija-koordinaattori Sanna Iranta, Keravan Opisto

Skip to content