Juhlavuoden kunniaksi sata metriä räsymattoa

Juhlavuoden räsymattoa olivat aloittamassa Anitta Hakkarainen, Regina Hakkarainen, Marja Lehtonen, Pekka Kanervio, työn touhussa Marko Kallio ja ohjeita jakamassa Paula Tiala (Kuva: lehtileike Kotiseudun Sanomista 15.2.2017)

Kinnulassa jokainen halukas pääsee kutomaan Suomen juhlavuoden kunniaksi räsymattoa. Tavoitteena on saada sata metriä mattoa valmiiksi itsenäisyyspäivään mennessä.

– Kun matto on viimeistä piirtoa myöten valmis, siitä saadaan upea taideteos, joka voidaan sijoittaa kenties vaikka keskuskoulun korkeaan aulaan, mattoidean keksinyt Marko Kallio sanoi.

Kutominen aloitettiin osaamiskeskus Bitissä toissa viikon perjantaina. Ensimmäiset viisi senttiä kutoi kunnanjohtaja Pekka Kanervio Suomenselän kansalaisopiston tekstiiliopettaja Paula Tialan pätevässä ohjauksessa. Toisena kutojan paikalle istuutui sivistystoimen päällikkö Marko Kallio.

– Hieno idea, tosi hieno, kansalaisopistossa monet vuodet kutonut Regina Hakkarainen totesi.

Mattoidea lähti siitä, että jokaiselle kuntalaiselle haluttiin keino päästä osallistumaan ja luomaan käytännössä omin käsin ainakin yhtä juhlavuoden tapahtumaa.

Huhtikuussa ensimmäiset 30 metriä matosta oli jo ehditty irrottaa tukilta ja maton alku on nyt sijoitettu kunnantalon tuloaulaan. Opiston kutojat ovat toteuttaneet mattoon Suomen kartan, johon Kinnulan sijainti on merkitty punaisella.

– Matossa voidaan käyttää materiaaleja eri vuosikymmeniltä, kuten puuvilla, paperi, räsy, valmis kude. Kutojakin voisi ajatella samalla, kun on menossa esimerkiksi vuoden 1945 kohdalla, että miltä minusta tuntuu ja koettaa saada sen esille matossa, Paula Tiala pohtii. Tietenkin jos kunnassa käy korkea-arvoisia vieraita, heidät pitää ehdottomasti tuoda kutomaan mattoa, Pekka Kanervio myhäilee.

Juhlavuoden yksi painotus on yhdessä tekeminen. Siihen juhlamaton kutominen niveltyy saumattomasti, koska kukaan ei jaksa satametristä mattoa kutoa näin lyhyessä ajassa, vaikka kuteita riittäisi.

– Se ei ole ongelma, Paula Tiala lupaa.

– Osa on vanhoja kuteita. Kauhavalla on Lankava, josta saa valmiita trikoo- ja villakuteita. Paali maksaa kahden euron kieppeillä kilo.

Bittiin pääsee myös iltaisin ja viikonloppuisin. Ajan voi varata kunnantalon neuvonnasta. Sieltä saa myös avaimen.

Teksti ja kuvat: Heikki Jämsén
Julkaistu alun perin Pihtiputaan ja Kinnulan paikallislehti Kotiseudun Sanomissa 15.2.2017

 

Skip to content