Linnalan opiston Kaiken kansan kuoro ‘Kaiku’ valmistelee välillä räväköitä yhteislaulutilaisuuksia musiikinopettaja Maija Keskisen johdolla, sali täyttyy luonnollisesti iloisista laulun ystävistä. Pääsymaksu kilautetaan maitotonkkaan. Kuva Marja-Leena Hasselqvist.

Kansalais- ja työväenopistotoiminnan aloittamisesta Suomessa on vuonna 2019 kulunut 120 vuotta. Moni suomalainen on elämänsä aikana osallistunut kansalais-  tai työväenopiston kursseille: Suomen suurimpana oppilaitosmuotona kansalaisopistot tavoittavat vuosittain noin 650 000 opiskelijaa. Kursseilta haetaan niin virkistystä vapaa-aikaan kuin tukea työelämään ja osalle kansalaisopistosta tulee jopa elämänmittainen harrastus.

Suomen ensimmäisen kansalaisopiston, Tampereen työväenopiston, toiminta käynnistyi syksyllä 1899 viikoittaisen 10 oppitunnin ja ensimmäisen toimintavuoden 532 oppilaaksi kirjautuneen voimin. Työväenopistoliike oli alun alkaen kansallisen porvariston ja sivistyneistön hanke, joka pyrki tarjoamaan uudelle yhteiskuntaluokalle – työväestölle – sellaisia tietoja ja taitoja, joita maatalousyhteiskunnan kasvateilta ei löytynyt.

120 vuodessa kansalais- ja työväenopistotoiminta on levinnyt jokaisen suomalaisen kunnan alueelle. Toiminta-ajatus on edelleen monelta osin sama: tarjota suomalaisille tässä ajassa tarpeellista osaamista. Tänä päivänä kurssitarjontaan kuuluu mm. taideaineiden, käsityön ja musiikin kursseja, kieli- ja kirjallisuuskursseja, kotitalouden, liikunnan ja tietotekniikan kursseja sekä yhteiskunnallisia aineita. Vuosien varrella kansalaisopisto on voinut toimia nimellä kansalaisopisto, työväenopisto, opisto, vapaaopisto tai aikuisopisto.

Juhlavuoden kunniaksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Kansalaisopistojen liitto KoL järjestävät muistitietokeruun kansalais- ja työväenopistoista. Muistitietokeruulla kerätään muistoja opiskelusta kansalais- tai työväenopistoissa sekä opiskelijoiden ja opettajien näkökulmasta. Keruuseen osallistutaan lähettämällä vapaavalintaisen mittainen ja tyylinen kirjoitus SKS:lle verkkolomakkeella tai postitse. Halutessaan kirjoitukseen voi liittää mukaan myös valokuvia. Keruu on osa SKS:n arkistotyötä, jolla tallennetaan suomalaista kulttuuriperintöä.

Oletko sinä opiskellut, opettanut tai muulla tapaa työskennellyt kansalais- tai työväenopistossa? SKS ja KoL toivovat, että kerrot muistoja opistosta. Kirjoituksessa voit halutessasi kertoa, minkälaisia asioita olet opiskellut ja miksi, sekä pohtia, mikä merkitys oppimillasi asioilla on ollut elämässäsi. Voit myös esimerkiksi kuvailla, minkälaista opiskelu oli käytännössä tai miettiä, mikä saa sinut kenties aina uudelleen ilmoittautumaan kursseille. Kaikkien vastaajien kesken arvotaan yksi maksuton osallistuminen vapaavalintaisen kansalaisopiston kurssille sekä Kansalaisopistot.fi-tuotepalkintoja. Keruun tuloksista tiedotetaan keväällä 2020.

Vastausohjeet suomeksi: www.finlit.fi/kansalaisopistot
Vastausohjeet ruotsiksi: www.finlit.fi/sv/medborgarinstituten 

Halutessasi voit myös tulostaa itsellesi esitteen keruusta täältä.

Lisätietoja:
SKS:n arkisto (p. 0201 131 240, keruu@finlit.fi)
Tiedottaja Lauramaija Hurme, Kansalaisopistojen liitto KoL (p. 040 573 1620, lauramaija.hurme@kansalaisopistojenliitto.fi)

Kansalais- ja työväenopistot ovat 120 vuoden ajan täyttyneet taiteen ja kulttuurin ystävistä, uuden oppijoista ja harrastajista. Taiteiden yönä Helsingissä torstaina 15.8. on mahdollisuus päästää mielikuvitus valloilleen ja löytää pääkaupunkiseudun kansalaisopistojen monenlaiset taiteen harrastamisen mahdollisuudet.

Kansalaisopistojen teltalla Lasipalatsin sivustalla on ohjelmassa opetustuokioita ja havainneopetusta sekä tanssi- ja musiikkiesityksiä. Illan aikana voi itse kokeilla piirustusta, afrotanssialettikampauksia, parihierontaa sekä chiball-harjoittelua (hierontaa tuoksupalloilla). Lisäksi teltalla pääsee seuraamaan rocklaulua, pop/jazz-laulua, itämaista tanssia ja Bollywood-tanssia, capoeiraa sekä huuliharppuorkesterin esityksiä.

Kansalaisopistojen oranssi teltta päivystää Lasipalatsin ja Forumin välisellä aukiolla (Mannerheimintie 22-24 / Simonkatu 1) klo 16.00–20.00 välisen ajan. Tarkemmat tiedot teltan ohjelmasta Taiteiden yössä löytyvät osoitteesta  www.kansalaisopistot.fi/event/taiteidenyo/. Tervetuloa tutustumaan taideharrastamisen mahdollisuuksiin Helsingin aikuisopiston, Kalliolan kansalaisopiston, Vantaan aikuisopiston sekä Kansalaisopistojen liiton kanssa!

Kansalais- ja työväenopistotoiminnan aloittamisesta Suomessa on vuonna 2019 kulunut 120 vuotta. Miljoonat suomalaiset ovat elämänsä aikana osallistuneet kansalais- tai työväenopiston kursseille. Suomen suurimpana oppilaitosmuotona opistot tavoittavat vuosittain yli 600 000 suomalaista. Opistojen syyslukukausi alkaa jälleen elo-syyskuussa kautta maan ja ilmoittautumiset pääkaupunkiseudun kansalaisopistojen kursseille ovat pääsääntöisesti parhaillaan käynnissä.

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen
p. 040 741 0641 / jaana.nuottanen@kansalaisopistojenliitto.fi

Suunnittelija Laura Ryymin (tarkemmat tiedustelut teltan ohjelmasta)
p. 044 761 0700 / laura.ryymin@kansalaisopistojenliitto.fi

Kansalaisopistot ovat kaikille avoimia oppilaitoksia, joissa voi oppia uusia tietoja ja taitoja. Useimmiten opetustarjontaan kuuluu taideaineiden, käsityön ja musiikin kursseja, kieli- ja kirjallisuuskursseja, kotitalouden, liikunnan ja tietotekniikan kursseja sekä yhteiskunnallisia aineita. Kansalaisopistoon ei tulla suorittamaan tutkintoa, vaan opinnot perustuvat elinikäisen oppimisen periaatteeseen sekä ihmisen omaan haluun oppia ja kehittyä. Kansalaisopisto voi olla nimeltään kansalaisopisto, työväenopisto, opisto tai aikuisopisto.

Kaikki Suomen kansalaisopistot löytyvät kartalta osoitteesta www.kansalaisopistot.fi/kansalaisopistot

Kansalaisopistojen liitto KoL – Medborgarinstitutens förbund Mif ry
www.kansalaisopistojenliitto.fi | www.kansalaisopistot.fi

 

Tallenne keskustelusta löytyy MTV:n verkkosivuilta.

Onko aina pakko oppia? Millainen on tulevaisuuden työelämä, millaisia tietoja ja taitoja se meiltä vaatii ja miten koulutus uudistuu?

Ratkaisu ei ole yhden toimijan käsissä, ja haasteita on uskallettava katsoa yllättävinkin kokoonpanoin:

Turun yliopistonKansallisen koulutuksen arviointikeskuksen ja KoL:n paneelikeskustelussa Porin SuomiAreenassa keskustellaan elinikäisen oppimisen kokonaisuudesta varhaiskasvatuksen, yliopistokoulutuksen, kansalaisopistojen sekä työelämän näkökulmista. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyden kautta (ks. lisätietoa alla).

Tulevaisuuden työstä ja elinikäisestä oppimisesta keskustelemassa:

• Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Paula Risikko
• Professori Markku Wilenius, Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus
• Arviointiasiantuntija Janniina Vlasov, Kansallinen koulutuksen arviointikeskus, Karvi
• Johtava rehtori, hallituksen puheenjohtaja Sannasirkku Autio, Kansalaisopistojen liitto KoL
• Digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä, Suomen Yrittäjät

Tulevaisuudessa vaadittavien tieto- ja taitovaatimusten rinnalla pohdimme elinikäisen oppimisen suhdetta ja asennettamme työntekoon.

Tilaisuuden juontaa Tuuli Kaskinen, joka työskentelee ajatushautomo Demos Helsingin toiminnanjohtajana ja jonka erityisaloja ovat kestävät strategiat ja muutospolkujen rakentaminen.

Mukana myös Turun yliopiston Laboratory of Playn tutkimuspäällikkö Katriina Heljakka ja lavalle saapuvat robotit, jotka tutustuttavat yleisöä leikilliseen oppimiseen ja työn leikillistymiseen.

Paneelikeskustelu järjestetään Porin Puuvilla-kauppakeskuksessa Puuvilla Areena -lavalla (Siltapuistokatu 14) keskiviikkona 17.7. klo 13.00–14.00. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tilaisuus striimataan eli sitä voi seurata livenä verkon kautta. Linkki keskusteluun julkaistaan keskiviikkona 17.7. paneelikeskustelun Facebook-tapahtumassa.

Lisätietoja:

• Tiedottaja Erja Hyytiäinen (Turun yliopisto), p. 040 751 4793
• Arviointiasiantuntija Janniina Vlasov (Kansallinen koulutuksen arviointikeskus), p. 029 533 5543
• Suunnittelija Laura Ryymin (Kansalaisopistojen liitto KoL), p. 044 761 0700

Ylivieskan seudun kansalaisopisto on voittanut Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti 2019 -kilpailun. Aktiivinen kansalaisopisto toimii kaikkiaan noin 70 toimipisteessä Ylivieskassa, Alavieskassa ja Sievissä, ja se tavoittaa mittavan joukon eri-ikäisiä oppijoita.

Palkintoperusteluissa Ylivieskan seudun kansalaisopistoa luonnehditaan positiivista energiaa loistavaksi majakaksi, joka elävöittää aluetta etenkin talvikaudella ja tuottaa näin kuntalaisille hyvinvointia.

Tarjonnan kirjoa ja tavoitettavuutta

Kansalaisopisto tarjoaa tietoa ja taitoa, minkä lisäksi se edistää terveyttä ja ylläpitää opiskelijoiden toveruutta. Yhtenä toiminnan painopisteenä ovat taide- ja taitoaineet. Kansalaisopisto tuki paikalliskulttuuria järjestämällä opetusta muun muassa yhdelletoista kuorolle, neljälle orkesterille ja yhdeksälle näytelmäryhmälle. Erityismaininnan ansaitsee yhteistyössä Ylivieskan seudun musiikkiopiston ja paikallisen Ylivieskan soittajat ry:n kanssa toimiva alueellinen big band, The Saint Fish Big Band.

Kansalaisopisto vastaa Ylivieskan alueella lasten kuvataiteen ja käsityötaiteen perusopetuksesta. Lisäksi kansalaisopisto järjestää asiantuntijaluentoja yleisölle ajankohtaisaiheista. Myös opiston kielitarjonta on monipuolista. Tänä lukuvuonna opetettavia kieliä oli kymmenen mukaan lukien viittomakieli.

Kansalaisopiston opiskelijoilta ja opettajilta on edellytetty viime ajat joustavuutta, kun opisto on joutunut toimimaan väistötiloissa. Se tarjoaa opetusta myös sivukylillä. Näin kansalaisopisto on tuonut oman panoksensa kylien säilymiseen elinvoimaisina.

Palkinto on myönnetty vuodesta 1991 lähtien

Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti -kilpailun järjesti ja voittajan valitsi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ. Ylivieskan seudun kansalaisopisto palkitaan 16.5. järjestettävässä juhlatilaisuudessa.

Huomionosoitus on myönnetty vuosittain 1991 lähtien. Voitto on aiemmin osunut kolmesti Ouluun, sen eteläiselle alueelle tai Keski-Pohjanmaalle. Vuonna 2008 palkittiin oululainen Mäntylän yksikkö, johon kuuluivat päiväkoti ja koulu. Vuonna 1994 voittajana oli Ylikylän koulu Kempeleestä ja 1992 silloinen Kokkolan ammattioppilaitos.

Teksti ja kuva: OAJ

Edellisen kerran kilpailun palkinto osui kansalaisopistolle vuonna 2017, kun OAJ palkitsi Rovaniemen kaupungin kansalaisopiston.

Kansalaisopisto tuottaa opiskelijoilleen osaamisen lisäksi myös hyvinvointia. Kuva: Pasi Massinen / Linnalan opisto

Kansalaisopistotoiminta tuottaa hyvinvointia ja osaamista opiskelijoilleen sekä säästöä kunnalle, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) teetättämästä tuoreesta tutkimuksesta Hyvinvointia ja sosiaalista pääomaa – kansalaisopiston hyödyt osallistujille, kaupungille ja alueelle. Itä-Suomen yliopistossa toteutetussa tutkimuksessa seurattiin lukuvuoden 2017–2018 ajan satojen Joensuun seudun kansalaisopistossa opiskelevien aikuisten elämäntilanteen muuttumista sekä arvioitiin opiskelun tuottamia hyötyjä ja mahdollisia taloudellisia vaikutuksia. Tutkimus syventää Kansalaisopistojen liiton vuonna 2018 julkaisemaa tutkimusta Kansalaisopiston aikuisopiskelijat luokkakuvassa: kansalaisopiston merkitys kuntalaisille ja kunnalle.

Avovastauksissa ja haastatteluissa puolet vastaajista mainitsee tärkeimpinä hyötyinä opiskelun aikaansaamat hyvinvointi- ja terveysvaikutukset sekä kurssien tarjoamat sosiaalisen vuorovaikutuksen mahdollisuudet. Kurssit tuottavat myös 18 erilaista osaamisaluetta, joista eniten vahvistuvat kieli-, tietotekniikka- ja kädentaidot.

Valtaosa syksyisin kansalaisopistoon hakeutuvista aikuisista on vakioasiakkaita eli he ovat osallistuneet toimintaan myös aikaisempina vuosina. Tutkimuksen mukaan suurin myös osa kansalaisopiston aikuisopiskelijoista on muuhun väestöön verrattuna hieman koulutetumpia ja paremmassa sosioekonomisessa asemassa. Seuranta-aineiston mukaan osallistujien jo ennestään varsin hyvä elämäntilanne parani vuoden aikana: kansalaisopistossa suoritetut kurssit lisäävät suvaitsevaisuutta ja opiskeluhalukkuutta ja vahvistavat ystäväverkostoja.

– Eniten kursseista hyötyvät aikuiset, jotka ovat hieman hankalammassa elämäntilanteessa kurssien alkaessa, mutta nämä muodostavat hyvin pienen ryhmän kansalaisopiston kursseille osallistuvista, kertoo aikuiskasvatustieteen professori Jyri Manninen. Kansalaisopistojen pitäisikin pystyä tarjoamaan toimintaa jatkossa myös uusille kohderyhmille.

Merkitystä myös kuntatasolla

Yksilötason hyötyjen lisäksi kansalaisopiston merkitys näkyy myös kaupungin ja alueen tasolla. Tätä arvioitiin kurssien vahvistaman identiteettipääoman, osaamispääoman, terveyspääoman ja sosiaalisen pääoman näkökulmasta.

– Arviointia vaikeuttaa se, että kansalaisopistoon hakeutuu enemmän jo ennestään aktiivisia, hyvinvoivia ja osaavia kuntalaisia, mutta jo aikaisempina vuosina suoritetut kurssit näyttäisivät selittävän osan osaamispääomasta ja sosiaalisesta pääomasta, ja molemmat lisääntyvät myös vuoden aikana suoritetuilla kursseilla.

Kansalaisopistoilla on siten selkeä ja tärkeä rooli kuntalaisten hyvinvoinnin, osaamisen ja aktiivisuuden ylläpitäjänä ja kehittäjänä, mikä heijastuu suoraan kuntien ja tulevien alueellisten sote-ratkaisujen tasolle.

– Seurantatutkimuksen mukaan kansalaisopiston aikuisopiskelijat käyttävät vähemmän sote-palveluita kuin väestö keskimäärin. Tutkimuksessa mukana olleiden joensuulaisten aikuisopiskelijoiden sote-kulut ovat vain 464 € / henkilö, kun ne ovat väestöllä keskimäärin 1 049 € / henkilö. Nämä opiskelijat ovat siis “puolet edullisempia kuntalaisia” näiden sote-palveluiden käytöstä aiheutuvien kulujen suhteen.

Kansalaisopisto näyttäisi tuottavan myös muita taloudellisia vaikutuksia yksilö- ja yhteiskuntatasolla, mutta tarkkoja sosiaalisen tuottavuuden laskelmia on haastavaa tehdä.

Kansalais- ja työväenopistot ovat ainoa kunnallinen aikuisille suunnattu sivistyspalvelu. Tampereelle 1899 perustetusta Suomen ensimmäisestä työväenopistosta lähtien niillä on ollut selkeä kunnan tai kaupungin alueellisista sivistystarpeista lähtevä rooli. Tällä hetkellä Suomessa on 181 kansalaisopistoa ja niiden kursseja ja muuta toimintaa on tarjolla kaikissa kunnissa joko kunnan oman tai laajemmalla alueella toimivan opiston kautta. Kansalaisopistoissa opiskelee vuosittain hieman yli 600 000 henkilöä.

Toukokuussa 2019 julkaistu tutkimusraportti löytyy sähköisenä Kunnallisalan kehittämissäätiön verkkosivuilta.

Lisätietoja:

Professori Jyri Manninen, Itä-Suomen yliopisto, p. 050 381 5359 / jyri.manninen@uef.fi

Kansalaisopistojen 120-vuotisjuhlavuotta 2019 vietetään ympäri Suomen. Kansalaisopistoista kajahtaa! -kuorokonserttien sarja koostuu seitsemästä konsertista, jotka järjestetään Tampereella, Turussa, Seinäjoella, Oulussa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Lappeenrannassa vuoden 2019 aikana. Konserteissa esiiintyvät maakuntien omien opistojen kuorot. Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Näet konserttikalenterin ja voit ilmoittaa opistosi kuoron mukaan esiintymään alta löytyvistä linkeistä:

Oulu | Pohjankartano-sali
Lauantai 16.11.
Kuorojen ilmoittautuminen mukaan Pohjois-Pohjanmaan opistojen konserttiin pian tähän päivittyvästä linkistä. 
Ilmoittautuminen käynnissä 31.5.2019 asti. 

Seinäjoki | Seinäjoki-sali
Keskiviikko 20.11.
Kuorojen ilmoittaminen mukaan Etelä-Pohjanmaan opistojen konserttiin alkaa pian tähän päivittyvästä linkistä.
Ilmoittautuminen käynnissä 31.5.2019 asti.

Lappeenranta | Kulttuuritila Nuijamies
Sunnuntai 24.11. klo 13 – 16
Kuorojen ilmoittaminen mukaan Etelä-Karjalan opistojen konserttiin tästä linkistä
Ilmoittautuminen käynnissä 30.4.2019 asti.

Kuopio
Tilaisuuden ajankohta ei ole vielä varmistunut.

Tampere  | Tampereen seudun työväenopisto, Sampolan juhlasali
Tilaisuuden ajankohta ei ole vielä varmistunut.

Turku
Tilaisuuden ajankohta ei ole vielä varmistunut

Jyväskylä
Tilaisuuden ajankohta ei ole vielä varmistunut.

 

 

Kevät tulee, valo tulvii ikkunoista ja kaasujalkaa painetaan raskaammin, ilokseni vain ompeluilloissa. Koukut kolisevat ja puikot kilisevät aamuryhmän puheensorinan keskellä. Kevätnäyttelyitä pidetään ja tehtyjä töitä ihastellaan ihan vain ryhmienkin kesken.

Mikä ISO ilo onkaan käsityönopettajana ollut lukea eri lehdistä, verkkokolumneista ja somen kanavilta, kuinka käsityö lisää hyvinvointia, kehittää käden ja silmän yhteistyötä (aivot tykkäävät, kehittyy näppärät sormet), laskee verenpainetta etc. Kyllä käsityö saa välillä ”verenpaineen kohoamaankin”, mutta toisaalta, opettaa tekijälleen kärsivällisyyttä, työtapoja toistettaessa ja opetellessa. Purettu on saumaa ja hammasta purtu. Minäkin! Mutta onko parempaa tunnetta, kun onnistuu, oivaltaa ja luo jopa ihan uutta? Avot! Kaikki tunteet ovat tuttuja ja sallittuja käsitöitä tehdessä!!!

Kymmenes vuosi vapaan sivistystyön opettajana pyörähti käyntiin. Tohdin sanoa ääneenkin, että tästä työstä tykkään ja kovasti. Lainatakseni erään kollegani sanoja, ”käsityön opettaminen on hyvin kokonaisvaltaista”. Se kulkee mielessä ideoiden ja suunnitelmien muodossa päivin ja öin. Hyvässä mielessä! Työ on vaihtelevaa ja omaa osaamistaan saa käyttää monipuolisesti.

Olen pitkään pohtinut ryhmän merkitystä opiskelijoille, ryhmäytymistä ja yhdessä tekemistä. Päätin kysyä omilta opiskelijoiltani tätä asiaa ja tein oman ”epätieteellisen minitutkimuksen”. Syksyn ensimmäisellä kerralla infotulvan päätteeksi kysyin heiltä, Mitä ryhmä sinulle merkitsee? En liittänyt kysymykseen johdattavia sanoja: käsityö, opetus, opettaja. Pointti oli RYHMÄN merkitys!

Kirjallisia vastauksia sain kaikilta. Erilaisia, mutta positiivisia! Aihetta on mielenkiintoista pohtia monelta kantilta. Kansalaisopistojen liitto KoL julkaisi syksyllä 2018 tiedotteen Itä-Suomen yliopiston aikuiskasvatustieteen professori Jyri Mannisen tutkimuksesta, jossa todettiin, että kansalaisopisto-opiskelulla on monenlaisia positiivisia vaikutuksia sekä yksilö- että yhteiskuntatasolla. Viime vuoden viimeisessä Taito-lehdessä 6/2018 teemana oli käsityön luoma hyvinvointi ja aihetta käsiteltiin usean artikkelin verran. Kannattaa lukea! Ja juuri luin Tekstiiliopettajaliiton sivuilta artikkelin, jossa aivotutkija Minna Huotilainen kertoo käsityön vaikutuksista mm. keskittymiskykyyn. Linkit artikkeleihin löytyvät kirjoituksen lopusta. Näitä vastauksia lukiessani totesin kyllä samanlaisia asioita sisältyvän keräämiini vastauksiin.

Yhteisellä mielenkiinnon kohteella ja samanhenkisyydellä on iso merkitys ryhmässä. Ikä tai oma tausta ei ole merkityksellistä, vaan rikkautta. Opettajan rooli on tärkeä ryhmähengen luomisessa, opetustilanteen toimivuuden huolehtimisessa ja asiatiedon jakamisessa. Opettaja ei ole entisajan tapaan se ainut ideoiden tuoja ja ”tiedon kaataja”, vaan ideoita ja tietotaitoa jaetaan, asioita pohditaan yhdessä, tavallisten kuulumisten rinnalla. Toisten onnistuminen antaa kaikille ja epäonnistumisissa tuetaan toisia.

Ryhmien vastaukset olivat iltaryhmissä samankaltaisia, aamuryhmän vastauksissa korostui erityisesti arjen rytmin ja sosiaalisuuden merkitys. Yhdessä tekeminen ja sosiaalinen kanssakäyminen on kaikille tärkeää. Tutuksi käyneet ihmiset motivoivat kulkemaan harrastamassa. Ilta on omaa aikaa kiireisessä arjessa, kenties jollekin viikkoon rytmiä ja innostusta tuova kohokohta. Yhteisöllisyys, vertaistuki, kokemusten jakaminen, inspiroituminen muiden töistä, uuden oppiminen, toisten osaamisen hyödyntäminen, luovien ideoiden saaminen ja saatavilla oleva apu ryhmässä kannustavat säännölliseen harrastamiseen.

Yksi tärkeä asia korostui; ihmissuhteista tulee tärkeitä. Jos joku on pois, sitä kaivataan. Jokaisella on oma roolinsa. Se hiljainen tekijä, ei välttämättä halua olla yksin toisessa huoneessa itsekseen tekemässä, vaan nauttii toisten seurasta. Aina ei jaksa ahertaa täysillä, mutta toisten tekemisiä on mukavaa seurata ja jutustelua kuunnella. Ilo ja huumori ovat merkittävässä asemassa. Nauruhan pidentää ikää ja keventää vastoinkäymisissä.

Mitä ryhmä merkitsee minulle? Opettajana? Ihmisenä? Se merkitsee paljon samoja asioita kuin ryhmän muillekin jäsenille: onnistumisia, iloa käden jäljen syntymisestä, ratkottavia asioita, aivotyötä ja yhdessä tekemistä saman asian äärellä.

Kaunis kiitos opiskelijoilleni. Teette työstäni käsityönopettajana merkityksellisen.

Paula Moisala
Kädentaitojen tuntiopettaja (ompelu, lankatyöt, lasten kesäkurssit)
Oulu-opistolla vuodesta 2010
TaM, KK/varhaiskasvatus

Kansalaisopistojen 120-vuotisjuhlavuotta 2019 vietetään ympäri Suomen. Tulevaisuuteen tähyävä Kansalaisopisto sivistyskunnan voimavarana -keskustelutilaisuuksien sarja koostuu kymmenestä keskustelutilaisuudesta, jotka järjestetään Helsingissä, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Kajaanissa, Kokkolassa, Lahdessa, Mikkelissä, Porissa, Rovaniemellä ja Vaasassa vuoden 2019 aikana. Keskustelutilaisuudet kokoavat kuntalaiset yhteen ideoimaan ja kehittämään yhdessä kansalaisopistotoimintaa tuleville vuosikymmenille.  Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Tilaisuuksiin osallistuminen ei edellytä ennakkoilmoittautumista, mutta osaan tilaisuuksista kerätään ennakkoilmoittautumisia kahvitarjoilun mitoittamista varten.

Kaikista tilaisuuksista löydät tarkemmat tiedot täältä: https://kansalaisopistot.fi/tapahtumat/

Vaasa
Vaasa-opiston juhlasali, Raastuvankatu
Keskiviikko 27.3. klo 17.00 – 20.30

Kajaani
Kaukametsän opiston Leihu-sali, Koskikatu 2
Keskiviikko 8.5. klo 12.00 – 16.00

Kokkola 
Kokkolan seudun opisto, Vaasantie 7
Torstai 23.5. klo 14.00 – 16.00
Lisätietoa ja tilaisuuden ohjelma löytyvät täältä.

Pori: Ainako mun pitää oppia?
Kauppakeskus Puuvilla
Keskiviikko 17.7. klo 13.00 – 14.00
Tilaisuuden tallenteen voi katsoa tästä linkistä

Mikkeli
Mikkelin yliopistokeskuksen auditorio (Lönnrotinkatu 5)
Tiistai 3.9. klo 12.30 – 14.30

Joensuu
Joensuun kansalaisopisto, Masuuni-sali

Keskiviikko 18.9. klo 18.00 – 20.00

Helsinki: Tulevaisuuden kansalaisopisto
Opistotalo, Viipuri-sali (Helsinginkatu 26)
Keskiviikko 10.10. klo 15.00 – 17.00

Hämeenlinna
Torstai 22.10.
Kellonaika ilmoitetaan pian.

Lahti
Maanantai 2.12.
Kellonaika ilmoitetaan pian.

Rovaniemi
Ajankohta ilmoitetaan pian.

 

 

Aloitin posliininmaalausharrastuksen vuonna 1995. Alkuun tärkeintä oli määrä. Kaikenlaisia kuppeja ja lautasia syntyi parin kolmen polttokerran jälkeen. Matkan varrella opettajat vaihtuivat ja opin uusia tekniikoita. Tekemäni työt paranivat ja olin niihin itsekin tyytyväinen. Opin maalaamaan hedelmiä, marjoja ja kukkia. Lemmikkejä, tulppaaneja ja villiruusuja. Mutta ”oikeita” ruusuja en saanut onnistumaan, joten jätin ne maalaamatta.

Jäin eläkkeelle ja muutin Kouvolaan vuonna 2016. Syksyllä aloitin muutaman vuoden tauon jälkeen uudelleen posliininmaalauksen. Päätin, että yritän tehdä mahdollisimman hyviä töitä niillä lahjoilla, mitkä minulla on. Teinkin monta hyvää työtä, joista ylpeydellä iloitsin. Ja kiitin opettajaani Aulia, joka rehellisesti, mutta lempeästi jaksoi kannustaa.

Syksyllä 2018 opettaja ehdotti meille ryhmäläisille, että maalaisimme ruusuja. Hän näytti kädestä pitäen, miten ruusu kehittyy tietyistä siveltimen vedoista. Näytti helpolta, mutta ei toiminut minulla. Kiukuttelin, raivosin, nousin välillä kävelemään ja rauhoittumaan. Sitten taas otin siveltimen käteen ja lähdin etsimään valööriä ja oikeanlaisia vetoja. Ei löytynyt, ei. Kymmenen ruusua ja niiden poispyyhkiminen, sata ruusua ja niiden pois pyyhkiminen, tuhat ruusua ja … Lopulta opettaja kertoi mahdollisuudesta maalata ruusu helpommalla ääriviivatekniikalla. Päädyin siihen. Muuta en syyslukukaudella saanutkaan aikaiseksi. Olin kuitenkin ruusuuni tyytyväinen.

Uusi vuosi 2019, joku uusi työ. Niin mietin ja suunnittelin. Mutta ruusut kummittelivat edelleen mielessäni. Aloitin harjoittelun alusta. Huoh! Opettaja-Auli maalasi lautaseeni kaksi erilaista ruusua. Katsoin tarkasti niistä mallia ja tein oman ruusun, jonka sitten pyyhin pois. Maalasin ja pyyhin uudelleen ja uudelleen. Mutta päätin, että periksi en anna. Sitten se yhtäkkiä tapahtui! Sain maalatuksi ruusun, joka näytti ruusulta. Tein toisen ja kolmannen ruusun. Oli kuin lukko olisi auennut. Nyt on lautasella ruusutarha nuppuineen ja lehtineen. Ei se ole edelleenkään valmis, mutta se ilo, jota keskeneräisestä työstäni tunnen, on sanoinkuvaamaton. Lisäksi tuntuu kuin myös opettaja ja koko ryhmäni olisivat yhtä iloisia nähdessään innostukseni.

Ruusutarhallani on minulle suurempi merkitys kuin olisin uskonut. Se kuvaa kehitystäni, mutta myös haluani kehittyä. Se kuvaa nöyryyttä oppimisprosessin edessä. Ruusutarha on opettajalleni hänen opetustyönsä ”riemuvoitto”. Hän ei painostanut, vaan kannusti ja valoi minuun vähitellen uskoa siitä, että osaan. Ruusutarhan myötä astuin ison harppauksen eteenpäin kehittyvänä ja haasteita pelkäämättömänä taiteilijana. Harrastaminen on ihanaa. Kiitos Auli, kiitos oma ryhmäni, kiitos ruusut!

Teksti: Kirsi Ikonen, Kouvolan kansalaisopisto
Kuva: Auli Eskola, Kouvolan kansalaisopisto

 

Tiedote. Julkaistu: 29.11.2018, 12:09
Kansalaisopistojen liitto KoL

Opetushallitus on myöntänyt kansalais- ja työväenopistoille 3,6 miljoonaa euroa kertaluonteista valtionavustusta aikuisten perustaitojen ja digitaitojen kehittämiseen. Avustusta myönnettiin yhteensä 84 koulutushankkeelle, joista 53 on kansalais- ja työväenopistojen hallinnoimia.

Valtionavustus on osa opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen yhteistä Digiaikakauden taidot -ohjelmaa, jonka tarkoituksena on ehkäistä eriarvoisuutta, antaa myönteisiä oppimiskokemuksia ja vahvistaa nykypäivän kansalaistaitoja. Koulutusten kohderyhmänä ovat tukea digitaitoihin tarvitsevat aikuiset, mm. työttömät, eläkeläiset sekä maahanmuuttajat.

– On tärkeää, että tarjoamme kaikille aidosti mahdollisuuden pitää perustaitonsa kunnossa ja kehittää itseään läpi elämän, kommentoi Kansalaisopistojen liiton toiminnanjohtaja Jaana NuottanenUuden rahoituksen turvin järjestettävillä maksuttomilla kursseilla kansalaisopistot pyrkivät tuomaan oppimisen edellytykset kaikkien saataville. Koulutushankkeissa hyödynnetään myös etsivää ja hakevaa työtä sekä järjestetään yhtenäisen Kansalaisen digitaidot -teeman mukaista koulutusta myös sivukylillä eri puolilla Suomea, Nuottanen kertoo.

Hallitus varasi tarkoitukseen määrärahan vuoden 2018 ensimmäisessä lisätalousarviossa. Vapaan sivistystyön oppilaitoksille suunnattua avustusta myönnettiin kansalaisopistoille, kansanopistoille, kesäyliopistoille ja opintokeskuksille yhteensä 7 miljoonaa euroa. Ensimmäiset koulutukset käynnistyvät kansalaisopistoissa kevään 2019 aikana ja ne toteutetaan vuoden 2020 loppuun mennessä.

Myönnetyt avustukset: https://www.oph.fi/rahoitus/valtionavustukset/vapaa_sivistystyo/103/2/valtionavustus_aikuisten_perustaitojen_ja_digitaalisten_taitojen_vahvistamiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote aiheesta: https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/digiaikakauden-taidot-ohjelma-kaynnistyy-80-toimijan-voimin

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen
p. 040 741 0641, jaana.nuottanen@kansalaisopistojenliitto.fi

Tiedottaja Lauramaija Hurme
p. 040 573 1620, lauramaija.hurme@kansalaisopistojenliitto.fi

Kansalaisopistot ovat kaikille avoimia oppilaitoksia, joissa voi oppia uusia tietoja ja taitoja. Useimmiten opetustarjontaan kuuluu taideaineiden, käsityön ja musiikin kursseja, kieli- ja kirjallisuuskursseja, kotitalouden, liikunnan ja tietotekniikan kursseja sekä yhteiskunnallisia aineita. Kansalaisopistoon ei tulla suorittamaan tutkintoa, vaan opinnot perustuvat elinikäisen oppimisen periaatteeseen sekä ihmisen omaan haluun oppia ja kehittyä.

Monet kansalaisopistot järjestävät myös maksuttomia yleisöluentoja, taiteen perusopetusta, maahanmuuttajien kotoutumis- ja lukutaitokoulutusta sekä avoimen yliopiston kursseja. Suomessa toimii yhteensä 181 kansalaisopistoa, joiden toiminta ulottuu kaikkien kuntien alueelle. Kursseille osallistuu vuosittain yli 600 000 opiskelijaa. Kansalaisopisto voi olla nimeltään kansalaisopisto, työväenopisto, opisto tai aikuisopisto. Kansalaisopisto on yksi viidestä vapaan sivistystyön oppilaitosmuodosta.

Kansalaisopistojen liitto KoL – Medborgarinstitutens förbund Mif ry
www.kansalaisopistojenliitto.fi | www.kansalaisopistot.fi