Pudasjärven kansalaisopisto mukana musiikkiteatterin kautta tapahtuvassa maahanmuuttotyössä

Pudasjärvi U.F.O -musiikkiteatteriesitys käsittelee samanlaisuutta ja ulkopuolisuuden kokemuksia. Kuva: Jari Haavikko

Pudasjärvi on pohjoispohjanmaalainen kaupunki, jossa sijaitsee vastaanottokeskus ja jossa asuu verraten paljon maahanmuuttajia väkilukuun nähden. Kaupunki on samanaikaisesti muuttotappioalue, jossa on melko korkea työttömyysaste ja vanheneva ikärakenne. Oululainen teatterintekijä ja ohjaaja Sanna-Maija Karjalainen päätyi Pudasjärvelle ohjaamaan draamapajoja maahanmuuttajille alkuvuonna 2017. Kohdatessaan maahanmuuttajia hän vaikuttui heidän moninaisista taidoistaan ja katsoi että kansainvälinen teatteriesitys voisi edistää kulttuurien rauhanomaista rinnaikaiseloa.

PUDASJÄRVI U.F.O. -musiikkiteatteriesityksen lähtökohtana oli, että maahanmuuttajat ja kantasuomalaiset tuottavat esityksen materiaalin yhdessä ja myös nousevat lavalle yhdessä. Mukaan esitykseen lähtivät Pudasjärven kaupungin lisäksi useat maahanmuuttoon liittyvät hankkeet, Pudasjärven kansalaisopisto ja orkesteri. Kari Tykkyläinen paikallisena taiteentekijänä oli luonteva valinta esityksen taiteilijaksi paitsi monipuolisuutensa vuoksi, mutta myös siksi, että hän on ollut maahanmuuttajien kanssa tekemisissä taiteen kautta siitä alkaen kun maahanmuuttajia on saapunut Pudasjärvelle. Kansalaisopistossa järjestetyn kurssin kautta haettiin esitykseen näyttelijöitä ja muita tekijöitä.

Esityksessä oli mukana sekä kantasuomalaisia että maahanmuuttajia. Kuva: Jari Haavikko

Taianomainen musiikkiteatteriesitys käsittelee samanlaisuutta ja ulkopuolisuuden kokemuksia raikkaasti ja hauskasti. Esityksessä kohtaavat pohjoinen luonto sekä eri kulttuurit. Lavalla nähdään kansainvälinen esiintyjäjoukko, kaukaisimmat esiintyjät tulevat Afganistanista ja Kongosta. Esityksessä kuullaan Tykkyläisen sävellysten lisäksi myös tekijäryhmän omaa musiikkia ja muun muassa kongolaisia swahilin kielisiä lauluja.

Musiikkiteatteriesitys käsittelee eri kulttuurien kohtaamista taiteen keinoin. Tekstin ideoita on kerätty tekijäryhmältä ja siinä ovat aiheena mm. maahanmuuttajien kokemukset Suomessa. Esitys kertoo ennen kaikkea pudasjärvelaisistä ihmisistä ja siitä, kuinka eri ihmisillä on kulttuurista riippumatta usein samat unelmat, toiveet ja pelot. Pudasjärvi U.F.O. -esityksen leikillinen nimi pohjautuu kansainvälistäkin huomiota saaneisiin ufohavaintoihin, joita tehtiin 60-70-luvulla Pudasjärvellä.

Pudasjärvi U.F.O. -esitys järjestettiin Pudasjärven Kivapuhe-tapahtumaviikon yhteydessä helmi-maaliskuun vaihteessa 2018. Kivapuhe-viikon tarkoituksena on edistää mm. eri kulttuurien kohtaamista ja viikon aikana järjestetyissä tapahtumissa tehtiin näkyväksi ja käsiteltiin vihapuhetta sekä yhdenvertaisuutta. Esitys oli suunnattu kaikelle kansalle, koko perheelle ja erityisesti nuorille. Ensi-iltaesityksen näki 400 koululaista ja opiskelijaa.

Teksti: Sanna-Maija Karjalainen
Kuvat: Jari Haavikko

Skip to content